Yngwie Malmsteens kusin var en fruktad gangster

Av Redaktionen
Maj 9th, 2010
0 Kommentarer
1487 Views

Yngwie Malmsteen lämnade en rebellisk ungdomstid i Stockholm bakom sig och gav sig ut i världen som en av vår planets mest imponerande gitarrister genom tiderna. Hans kusin Erik Lannerbäck var inte lika lyckosam. Efter att ha vuxit upp som skilsmässobarn och blivit sexuellt utnyttjad av en kompis till modern som tonåring så blev han indragen i den kriminella världen som 15-åring efter att ha blivit räddad av två killar när han själv blev misshandlad av ett ungdomsgäng.

Erik Lannerbäck arbetade en tid som dörrvakt och fick då på grund av sin orädda attityd smeknamnet “Tok-Erik” vilket stannade med honom. I mitten av 90-talet var han medlem i det nystartade kriminella nätverket Brödraskapet och gjorde sig känd som en av Stockholms farligaste gangsters. Rån, utpressning, misshandel och andra grova brott blev hans vardag. Senare var han med i ett annat gäng och under en tid var han även knuten till MC-gänget Bandidos verksamhet. 27 år gammal gjorde han valet att bli yrkeskriminell.

År 2000 dömdes Erik Lannerbäck till sitt längsta och sista fängelsestraff – 3 år och 6 månader för människorov, olaga vapeninnehav och grov misshandel. Efter det genomgick han en drogbehandling som en del av straffet och tog därefter beslutet att ta sig ur sitt gamla liv.

Sedan 2003 har Erik valt att arbetat för istället för emot samhället, bland annat på Fryshuset med projektet “Lugna gatan”. Han har dessutom medverkat i TV 4:s omdiskuterade dokusåpa “Inlåst” som mentor för ungdomarna samt arbetat som behandlingsassistent på Statens institutionsstyrelse.

Kommentering är stängd