Yeah Yeah Yeahs till Stockholm i maj

yeah-yeah-yeahs

8 maj – Stockholm, Debaser Medis

Det började med en hype och en stark fokus på hur jäkla snygga, trendiga, häftiga och flippade Yeah Yeah Yeahs är. Ingen osanning där och absolut, Karen O är antagligen den hårdaste och sexigaste sångerskan i världen, men gruppen gör också rock n roll att dö för.

Yeah Yeah Yeahs är en trio sprungen ur det tidiga tvåtusentalets New Yorkscen (liksom the Strokes, Moldy Peaches m.fl.) men med referenser från långt innan dess. De är gamla konstskoleelever som inte räds någonting förutom Kelly Clarkson. 2001 släpptes deras allra första, självbetitlade EP och sedan ramlade det bara på. De blev mycket uppmärksammade från start och redan innan deras knivskarpa debutskiva ”Fever to Tell” kom ut 2003 hade de turnerat massvis och rönt stora framgångar. De sjunger ofta om sex men låten ”Maps” är en riktig kärlekssång och förmodligen en av deras mest spelade låtar (som Kelly Clarkson faktiskt snott en slinga från, vilket är bidragande till de onda känslorna). ”Maps” var också låten som förvandlade gruppen från vilket fantastiskt skrikigt och stökigt barband till riktiga stjärnor.

Gruppen är perfekt i sin komposition med ömsom ömt smekande ömsom vrålande Karen O, rytande gitarrer och åskande trummor som får kroppen att hoppa. Karen Os helt hypnotiska utstrålning och utomjordliga röstresurser tar det till en astronomisk nivå, så att alla hår på kroppen reser sig. Karen O hivar ut, förmedlar en energi full av styrka och är så bad ass att det inte skulle förvåna om hon är besatt av djävulen själv. De blandar sin arty garagepunk med retroinfluenser, bluesslingor och skapar ett rått och svängigt, helt underbart oväsen. Musiken spretar och sticker i ögon och öron, som ”Kiss Kiss” från senaste EP:n ”Is Is”. Ett furiöst och passionerat slag i solarplexus.

I år kommer Yeah Yeah Yeahs tredje fullängdare ”It’s a Blitz!” och en turné som stannar i Sverige. Det är ett stycke konsert som bör upplevas, om så bara för att få en skymt av Karen O.

AKTUELLT SKIVSLÄPP
It´s Blitz släpps den 13:e april. (Universal Music.)

BILJETTINFORMATION
Biljetterna släpps på torsdag 19 februari.
Lugerbiljetter säljs på www.luger.se/biljetter.
Biljetterna säljs även på Pet Sounds, Record Hunter och Sound Pollution.

HEMSIDA
www.yeahyeahyeahs.com

Down Boy

Rulla till toppen