World Orchestra for Peace debuterar i Sverige

Årets Östersjöfestival går i fredens och försoningens tecken. World Orchestra for Peace spelar för första gången i Sverige under ledning av Valery Gergiev. Ensemblen består av de främsta musikerna från orkestrar i 40 länder.

Samma dag hålls ett seminarium om kulturen som förenande kraft i samhället. Samtalet leds av Camilla Kvartoft från P1 Morgon.

Den 28 augusti startar den sjunde upplagan av Östersjöfestivalen. Festivalen inleds av Sveriges Radios Symfoniorkester tillsammans med den tidigare chefsdirigenten och festivalens konstnärlige ledare Esa-Pekka Salonen. Invigningsprogrammet består av Igor Stravinskys Oedipus rex och europapremiären av Esa-Pekka Salonens Violinkonsert.

Konsert i Fredens och försoningens tecken
Den 1 september i år är det 70 år sedan andra världskrigets utbrott. Denna minnesdag gästas festivalen av Sinfonia Varsovia från Polen som framför bland annat Brahms Symfoni nr 2. Dessutom ges en konsert i Storkyrkan med unga musiker från Ryssland, Tyskland och Polen.

Sverige-Finland 200 år
I år uppmärksammas även Märkesåret 1809, ett vägskäl i Sveriges och Finlands historia. Sveriges Radios Symfoniorkester kommer under ledning av John Storgårds att bjuda på en sprakande galakonsert som direktsänds i SVT.

WWF: s Östersjöseminarium
Samordningen av Östersjöländernas miljöarbete är en av Östersjöfestivalens hörnpelare. Världsnaturfonden WWF har varit samarbetspartner sedan starten 2003. Östersjöfestivalen är ett viktigt forum för WWF:s internationella östersjöarbete. Det sedvanliga Östersjöseminariet arrangeras i år den 2 september på Finlands ambassad. Då samlas speciellt inbjudna beslutsfattare och nyckelpersoner inom politik, myndigheter och näringsliv för att diskutera utmaningar och lösningar för Östersjöns miljöproblem

Brysselsatellit
Östersjöfestivalen kommer i år att gästspela i Bryssel på uppdrag av regeringen med anledning av Sveriges ordförandeskap i EU. Sveriges Radios Symfoniorkester och Radiokören genomför en minifestival med höjdpunkterna från årets festival.

Sveriges Radio P2 blir festivalkanal
Under Östersjöfestivalen förvandlas Sveriges Radio P2 till en festivalkanal. Flera av programmen har Östersjötema och i stort sätt alla konserter kommer att sändas i direkt.

SR Berwaldhallen tackar alla samarbetspartners som gör festivalen möjlig.

Se hela programmet på: balticseafestival.com

Scroll to Top