Woods till Sverige i mars

woods

Folkpsykedeliska indiebandet Woods är juvel i kronan på den amerikanska indierockens hetaste skivbolag just nu, den Brooklynbaserade, oberoende men ack så inflytelserika lilla lo-fi-labeln Woodsist (stor artikel i Sonic för ett tag sedan) som givit oss uppmärksammade och hyllade artister som Real Estate, Vivian Girls, Kurt Vile, Crystal Stilts, The Fresh & Onlys, Wavves och Skygreen Leopards.

Woods ledare och sångare Jeremy Earl är tillika Woodsists grundare och eldsjäl (han driver parallellt kassetlabeln Fuckittapes och ligger bakom bolagens visuellt egensinniga och uppmärksammade artwork) och som sådan en central figur på Brooklyns DIY-Lo-Fi-Noise-undergroundscen. I Woods förenar Earl och hans kollegor 60-talsinfluerad folkpop med samma romantiskt lågteknologiska ljudbild och brusande filter som vi vant oss vid i Woodsists sammanhang men det är betydligt mer tillgängligt och mindre opolerat än några av bolagskollegorna och resultatet blir både genuint, skevt, ärligt, skruvat, anspråkslöst, personligt, udda och omedelbart bedårande charmigt. Tänk dig den soligt kaliforniska Laurel Canyon-kulturen kring Byrds, Neil Young och Grateful Dead uppväxt i Brooklyn på dagens DIY-scen och undergroundkultur.

Sedan gruppen tog form 2005 har de ständigt släppt massa nytt spännande material genom vinyl-7:or och album, men genombrottet kom framförallt med förra årets uppmärksammade album ”Songs Of Shame” (inklusive grymma Graham Nash-covern ”Military Madness”) som ivrigt framhejades som Best New Music av allsmäktiga indiebloggen Pitchfork (8.3 på skalan) och årets mindre mästerverk ”At Echo Park” som är deras lätt mest tillgängliga och fokuserade platta hittills (återigen Best New Music och 8.0 på skalan). Woods är ett av de mest intressanta och spännande namnen på den amerikanska indierockscen idag överhuvudtaget.

Konsertdatum
23 mars – Köpenhamn, Loppen
24 mars – Göteborg, Pusterviksbaren – Woody West
25 mars – Oslo, Revolver
26 mars – Stockholm, Strand – Lönelördag

Mer information om Woods Sverige-spelningar

Rulla till toppen