Wilco släpper nytt album i juli

wilco

Wilcos sjunde studioalbum, med det passande namnet Wilco (the album) släpps av Nonesuch Records/WMS 1 juli. Chicagosextetten erbjuder den här gången, bland annat, elva nya sånger, en duett med kanadensiska sångerskan Leslie Feist och en kamel som heter Alfred som omslagsmodell.

Tweedy behandlar sin vana trogen tunga ämnen med glädjeämnen, som desillusionering (Country Disappeared), martyrskap (I’ll Fight) och mord (Bull Black Nova) med acceptans (You Never Know), kärlek (You and I), humor (Wilco (the song)) och mycket mera. Ljudmässigt har man bibehållit många av de bästa beståndsdelar Wilcos tidigare arbete kännetecknats av, samtidigt som man inkorporerat Tweedys mål att ”använda studion som ett instrument”. Resultatet är en unik, komplex komposition.

När bandet började spela in uppföljaren till 2007 års Sky Blue Sky i oktober 2008 var det mesta som det alltid varit. De sex medlemmarna – Jeff Tweedy, John Stirratt, Glenn Kotche, Nels Cline, Pat Sansone och Mike Jorgensen – samlades i Wilcos inspelningshem sedan länge, The Loft, i norra Chicago. De jobbade i en månad med att skulptera fram sånger och spela in enkla bakgrunder. När de lämnade studion för att turnera i några veckor med Neil Young i sen november/tidig december trodde de att de skulle återvända till The Loft strax efter nyåret för att fortsätta där de slutat.

Sent i december åkte Tweedy, Stirratt, Kotche och Sansone till Nya Zeeland på inbjudan av Crowded Houses Neil Finn för att medverka i 7 Worlds Collide – ett välgörenhetsalbum och miniturné där, förutom tidigare nämnda Wilco-medlemmar, Johnny Marr, Radioheads Phil Selway och Ed O’Brien, Finns son Liam, Lisa Germano bland andra medverkade. Studioveteranen Jim Scott, som mixat flertalet av Wilcos tidigare album, återfanns i kontrollrummet.

Återföreningen med Scott visade sig vara viktig. Efter att arbetet med 7 Worlds Collide färdigställts bestämde sig Tweedy med sällskap att förekomma den oundvikliga Chicagovintern, satsade på Nya Zeelands soliga klimat och Finns Roundhead Studios. Där, med Jim Scott som co-producent och tekniker, tog de upp arbetet igen.

Efter flera veckors skrivande och inspelande i Auckland återvände bandmedlemmarna till Chicago, en efter en. Tillsammans med Scott och till brädden fyllda med inspiration och vision samlades bandet i The Loft. Därifrån gick processen snabbt. Scott och de sex medlemmarna arbetade och experimenterade än mer på det material de påbörjat i oktober och utvecklade det de spelat in på Nya Zeeland. Feist hälsade på i The Loft i februari för att spela in en duett som Tweedy hade skickat till henne flera månader tidigare, och den nya skivan var därmed klar.

Rulla till toppen