When Saints Go Machine släpper nytt album

Av Redaktionen
Mar 21st, 2013
0 Kommentarer
381 Views

En av klichéerna om de skandinaviska länderna handlar om att dess invånare är ordentliga och välorganiserade. Samma ord kan dock inte användas för att beskriva danska fyrmannabandet When Saints Go Machines andra fullängdsalbum ”Infinity Pool”. Snarare motsatsen faktiskt. Det är nämligen ett album fött ur kaos. Frontmannen Nikolaj Manuel Vonsild förklarar: ”Vi försökte att spela in skivan i en sommarstuga på landet, precis som vi gjorde förra gången, men det kändes inte rätt. Istället försökte vi att gå in i en stor stuido och jobba där, men det funkade inte heller. Till slut förstod vi att vi skulle göra musiken hemma, var och en för sig, ett mer kaotiskt arbetssätt, men det var så denna skiva skulle skapas.”

Även om arbetssättet var kaotiskt betyder det inte att skivan är osammanhängande, men den är hårdare, mörkare och mer synthinfluerad än dess föregångare. ”Infinity Pool” inleds med ”Love And Respect” som gästas av amerikanska rapparen och Grammy-vinnaren Killer Mike. ”Jag misstänker att det kommer som en överraskning att vi har en rappare på en av våra låtar, men vi skrev en sång som vi kände behövde en rap-vers och för att fortsätta utvecklas som musiker behöver vi överraska oss själva också. Om vi slutar med det kan vi lika gärna sluta att göra musik.” berättar Vonsild.

”Infinity Pool” är även mer odiskutabelt elektroniskt än något bandet tidigare har skapat. Vonsild förklarar: ”På förra albumet, ”Konkylie”, försökte vi få maskiner att simulera naturen, på ”Infinity Pool” har vi försök fånga känslan av det absurda i att människosläktet försöker att konstruera naturen. Kanske har det att göra med att vi är i en storstad, du blir alltid influerad av vad som pågår runtomkring dig.”
Det har även att göra med musiken som inspirerat dem. ”Det är flera referenser till det tidiga 90-talet på albumet” säger Vonsild. ”Det är inte ett rave-album, men det finns massor av rave-element där. ”Degeneration”, som finns med på nya albumet, summerar bra vad vi har försökt att göra.”

Men istället för att fortsätta med rave-inspirationen fullt ut gjorde de motsatsen mot vad som kanske förväntades. De skalade ner låtarna och gav dem nya former. ”Det här märks också särskilt på ”Degeneration”” berättar Vonsild, ”Vi har använt väldigt få instrument . Generellt skapas våra låtar av väldigt många lager, där alla slåss om att få mest uppmärksamhet, på detta album ville vi att det skulle låta intimt och enkelt istället. Till exempel saknar flera av låtarna på ”Infinity Pool” trummor men på de spår trummorna finns spelar de istället en väldigt viktig roll. Den minsta gemensamma nämnaren för nya skivan är känslan av längtan, det är limmet som binder samman alla låtar till ett fullängdsalbum. Jag tror det är det som kännetecknar When Saints Go Machine allra tydligast. Att längta efter något.”

When Saints Go Machines nya album “Infinity Pool” släpps den 20 maj.

Kommentering är stängd