Wagner 200 år uppmärksammas av Kungliga Operan

Foto: Alexander Kenney / Kungliga Operan

Kungliga Operan inleder Richard Wagners jubileumsår med Valkyrian. Den 19 januari blir det nypremiär av Staffan Valdemar Holms uppsättning under musikalisk ledning av chefdirigenten Lawrence Renes som på Operan i egenskap av Wagnerdirigent tidigare gjort Rhenguldet, första delen i Nibelungens ring med Valkyrian som fortsättning på berättelsen.

Nya sångare i ledande roller är AnnLouice Lögdlund som Brünnhilde, Johan Edholm som Wotan och Katarina Leoson som Fricka. Siegmund och Sieglinde görs av Michael Weinius och Emma Vetter. Som Hunding hörs Lennart Forsén. Fem av åtta valkyrior är nya i sammanhaget.

2011 sjöng AnnLouice Lögdlund Brünnhilde i Wermland Operas produktion av Nibelungens Ring och hyllades för sin insats av såväl recensenter som publik. Senare i vår medverkar hon i Reimanns Lear på Malmö Opera och på Stockholmsoperan har hon tidigare varit med i Mozarts La Finta Giardiniera i en uppsättning på Vasan.

Att det i år är 200 år sedan Wagner föddes kommer Operan bl a att uppmärksamma i en samtalsserie. Först ut och i samband med nypremiären den 19/1 blir det ett samtal med temat ”Wagners hjärna. Myten om det konstnärliga geniet” med bl a Fredrik Ullén, hjärnforskare och pianist, och författaren Sigrid Combüchen. Guldfoajén, kl 13.00.

Dirigent: Lawrence Renes
Regi: Staffan Valdemar Holm
Scenografi och kostym: Bente Lykke Møller
Ljus: Torben Lendorph
Dramaturg: Stefan Johansson

Kungliga Hovkapellet

Framförs på tyska med översättning på textmaskin

Valkyrian (Die Walküre) – andra delen av fyra i Nibelungens ring. Musikdrama i tre akter. Text och musik: Richard Wagner. Nypremiär den 19 januari 2013 kl 15.00. Föreställningen ges även den 24, 27/1 och 2/2. Längd: ca 4 tim 45 min.

Mer information

Scroll to Top