Vinterfest i Dalarna

Snart är det dags – Vinterfest i Mora, Orsa och Älvdalen 12 -15 februari. Succéfestivalen som beskrivs som ”En av Europas mest njutbara festivaler” och ”En musikhägring i snöigt landskap”. DalaSinfoniettan och Vinterfest konstnärlige ledare Martin Fröst bjuder åter in till en enastående musikfest och det blir 12 konserter på fyra dagar!

På kort tid har Vinterfest gjort sig ett namn; lokalt i Dalarna, i Sverige och även utomlands. Idén med att bjuda in till musikupplevelser med internationellt kända artister mitt i kalla, snöiga februari har visat sig vara perfekt. Klassiska konserter hålls i kyrkor, bygdegårdar, restauranger, biografer och till och med i så annorlunda lokaler som bilprovning och järnaffär. Musiker står på kö för att få gästa festivalen och biljetterna tar slut fort. Unik är det nära mötena som uppstår mellan artist och publik i de små lokalerna, att komma musiker så nära är en verklig upplevelse både för publiken och artisterna. ”Det var en väldigt speciell upplevelse för mig, publiken älskade varje ton” berättade förra årets artist Maxim Rysanov.

Det är Musik i Dalarna tillsammans med kommunerna i Mora, Orsa och Älvdalen som står bakom Vinterfest. ”Det sätter spets på kulturutbudet här, och förstärker samarbetet över kommungränserna” säger Karin Switz, musikchef på Musik i Dalarna. Basen är Dalarnas symfoniorkester DalaSinfoniettan och klarinettisten Martin Fröst är konstnärlig ledare. ”Här finns lokala krafter, människor på plats i bygden som ger den en verklig förankring och själ” säger Martin.

Vinterfest 2009 har i år temat I begynnelsen var… Med mörker, tystnad, längtan, kaos, himmel och helvete får vi komma med på en resa där allt är möjligt! Vi möter givetvis Martin Fröst, som i år har bjudit in den spännande japanska violinisten Akiko Suwanai och den ledande israeliske pianisten Itamar Golan. Den norske slagverkaren Hans-Kristian Kjos Sörensen lovar musikupplevelser utöver det vanliga och hans landsman Lars Anders Tomter förtrollar med sin altviolin. Vi möter folkkära mezzosopranen Malena Ernman, stumfilmskompositören och pianisten Matti Bye och jazzkollegorna Jonas Knutsson och Johan Norberg. Torleif Thedéen och Pekka Kuusisto gjorde succé förra året och gästar oss därför på nytt. Dalarnas stolthet DalaSinfoniettan dirigeras av ryske Daniel Raiskin.

Scroll to Top