Vinnare i Musik Direkt utsedda

Nio priser delades ut när den 23:e upplagan av Musik Direkts Riksfestival på lördagskvällen avslutades inför ett i det närmaste fullsatt konserthus i Uppsala. Tre grupper delar förstapriset, att få delta i en stor ungdomsmusikfestival i Bryssel i juli. Två andra vinnare får åka och spela på en svensk festival i Berlin i juni, när Sverige blir ordförandeland i EU.

De tre förstapriserna delas av folkmusiktrion Garizim från Stockholm, uppsalabandet Mad Artwork feat. Ale samt halländska rockbandet No Shave November. Berlinpriset delas mellan rockbanden Fristad från Umeå och Långfinger från Göteborg.

Det delades också ut fyra genrepriser under Riksfestivalen. Kammarmusikpriset, att få spela på Virserums musikdagar i sommar och i Melby Atelier i Skåne senare i år, gick till den stockholmska pianotrion Trio 91. Folkmusikpriset, spelningar på Korröfestivalen i sommar och Linköpings folkmusikfestival i oktober gick till faluduon Treva. Rockpriset, en spelning på arvikafestivalen i sommar, tilldelades göteborgsbandet Science of Demise. Singer/songwriterpriset, spelningar och ett läger på Gotland, tilldelades Madeleine & Miriam från Norrköping.

Musik Direkt är Sveriges största musiktävling för unga musiker och arrangeras av länsmusiken i samarbete med Rikskonserter. Tävlingen lockar varje år närmare 5000 musiker från Norrbotten till Skåne och via lokaluttagningar och regionfinaler tar sig de bästa till slut till en riksfestival som hålls i Kristi Himmelfärdshelgen varje år. Där deltar också gamla vinnare och gäster från Musik Direkt-tävlingar runt om i Europa.

Musik Direkt är lika mycket en festival som en tävling. I samband med konserterna arrangeras därför seminarier och workshops av olika slag.

Årets Riksfestival arrangerades för första gången i Uppsala och nu i det nya konserthuset av Musik i Uppland i samarbete med Rikskonserter. Nästa år är det Uddevalla som står värd för Riksfestivalen.

* Vinnarlista med motiveringar och telefonnummer till vinnarna följer.
* Högupplösta bilder på vinnarna finns på hemsidan www.musikdirekt.com
* Information: Peter Ahlbom 0703 48 43 21

VINNARE O MOTIVERINGAR:

GARIZIM (Bryssel) 073-67 50310
Här bjöds publiken in till en säregen klangvärld som man sällan hör tillsammans med några riktiga stjärnor som ’rockade loss’ ordentligt. Enkelt och okonstlat men samtidigt skickligt och imponerade.

MAD ARTWORK FEAT. ALE (Bryssel) 0702-86 39 00
En osannolik kombination av musik, stilar och instrument. Fyllt av flyhänta fingrar i full frihet. Sjukt bra, lätt galet och med konstnärliga ambitioner.

NO SHAVE NOVEMBER (Bryssel) 0730-64 82 94
Välrepeterat, kraftfullt, musikaliskt och med säkra rytmer. Stolpigt men ändå svängigt. Fantastisk sång och fint fingerspel. Ett allvarligt band som fokuserar på musiken.

FRISTAD (Berlinpriset) 073-837 15 70
För ett kraftfullt, vackert och eget uttryck. För en bra närvaro och ett trollbindande mangel. För bra uppbyggda låtar med fina sångarrangemang. För bandkänsla och fantastisk närvaro

LÅNGFINGER (Berlin) 0768-11 06 93
Från dammiga sessions på slätten till tungt sväng med spejsade övertoner går denna akt utanpå det mesta i en annars formgjuten genre. Trots sitt lilla format visar man att 2 + 1 blir minst sju.

SCIENCE OF DEMISE (Arvika) 073-201 43 63
Som en väl sammanhållen armé står denna akt pall där andra faller. Energi och utspel kombinerat med mycket metall. Här slår man hårdare mot publiken än finanskrisen mot bilindustrin

TREVA (Folkmusikpris) 0706-28 86 59
Genuint och enkelt. Skickligt, säkert och övertygande. Och det svängde grymt utan större åthävor. Ingen tvekan utan folkmusik direkt.

TRIO 91 (Kammarmusikpriset) 073-933 79 08
Att spela är att lyssna – och här lyssnade man.
Här lät man alla tala till punkt. Här fanns virtuositeten.
Här drog alla åt samma håll. Den underbara musikaliska leken kan börja.

Madeleine och Miriam (singer/songwriterpris) 0731-58 05 42
En akt som bjöd på fantastisk närvaro med ett stadigt komp och uttrycksfull sång. Välbearbetade låtar med stor innerlighet och i ett genomtänkt framträdande.
Mjukt men ändå vasst. Naket men ändå varmt. Underligt men ändå sagolikt.

Scroll to Top