Veronica Maggio och Larz-Kristerz till Malmöfestivalen

veronica-maggio25-årsjubilerande Malmöfestivalen släpper sina första tolv artistbokningar till programmet den 14-21 augusti 2009. Veronica Maggio, Timbuktu, Jonathan Johansson, Titiyo, Larz-Kristerz, Anna Järvinen, Bullet, Miss Li, Vetiver, Markus Krunegård, Selim Sesler och Peter Broderick visar tydligt Malmöfestivalens stora genrebredd.

Precis som tidigare kommer musiken på den 25:e Malmöfestivalen att kunna njutas på flera olika ställen i staden – Stortorget, Gustav Adolfs Torg, Raoul Wallenbergs Park och för första gången i år även i Folkets Park. Bland de artister som hittills bokats finns alltifrån hiphop till dansband, hårdrock, pop och folk.

Veronica Maggio ger Malmöborna allt hon har av coolhet, charm och smarta låtar. Hitsen ”Dumpa mig” och ”Måndagsbarn” är bara ett par exempel. Det handlar om modern popsoul med inslag av hiphop och schlager.

Timbuktu är lika given på en scen som en falafel på Möllan. Med en aldrig sinande energi ger han publiken sin syn på samtiden, kärleken och politiken. Det är en lika delar osannolik som självklar blandning av akustiska gitarrer, svängigaste hiphopen, djup rootsreggae och skånsk elektro.

Jonathan Johansson gör så himmelsk snygga och fina låtar att man får ont i magen. ”Det närmaste vi i musikväg kan komma en genuint utomkroppslig upplevelse” är bara en av alla saker som sagts om denne Malmöfödde popsuccé.

Titiyo har en röst som under de två senaste decennierna varit lika självklar i soul och radiopop som i senaste tidens mörkare, mer elektroniska kompositioner. Kleerup-samarbetet ”Longing for lullabies” var en av förra årets vackraste låtar.

Larz-Kristerz gör kramvänligt fyrtaktssväng av alltifrån ”Sweet Child of mine” till ”Papaya coconut”. Efter segern i Dansbandskampen förra året har Larz-Kristerz fått publiken att dansa i alltifrån ishallar till bygdegårdar. På Malmöfestivalen är det Stortorget och kvällen under fullmånen som gäller.

Anna Järvinen slog sig fri från popbandet Granada i och med solodebuten ”Jag fick feeling”. Nu har hon och samarbetspartnern Dungen gjort ännu en skiva, som heter något så vackert som ”Man var bland molnen”. Romantiskt och högtidligt på samma gång som det känns befriande okonstlat.

Bullet håller arvet från Judas Priest, Accept och AC/DC vid stenhårt liv. Det är riffen, det är falsettsången, det är solona. Växjöbandet är ett måste för den inbitne hårdrockaren.

Miss Li kan sjunga, det är ett som är säkert. Och det blir bara bättre och vildare när hon kommer upp på scenen och tar plats vid pianot. Kabaré, gammeljazz och indie känns plötsligt som en självklar kombination.

Vetiver, från San Fransisco, gör melankolisk musik som svänger. De undgår inte ens i denna text att nämnas i samma mening som Devendra Banhart, just för artisternas inbördes samarbeten inom den samtida egensinniga folkscenen. Vetivers nya skiva heter ”Tight Knit” och lovar mycket gott inför konsertsommaren.

Markus Krunegård solodebuterade förra året med ”Markusevangeliet” som bland annat innehöll den ofta spelade och prisade låten ”Jag är en vampyr”. Med en kontrollerat vresig röst sjunger den forne Laakso-sångaren om kärlek, problem och vardagen. Stora poplåtar med formuleringar som sätter sig.

Selim Sesler och hans gäng är Istanbuls och ett av världens mest anlitade partyband. Till Malmö kommer denne romske superklarinettist med ett gäng klassiska turkiska folksånger i nya former. Vilt kommer det bli!

Peter Broderick lämnade hemmet i Portland när danska elektronika-favoriterna Efterklang bjöd in honom att spela fiol på deras konserter. Därefter har han blivit kvar i Köpenhamn och släppt massor av egen musik. Pianoalbum, stråkkompositioner och gitarrbaserade folklåtar. Live blandar han alla sina olika uttryck.

Rulla till toppen