Växjö kommun delar ut kulturpris

Ulf Ekeroth är en nyckelperson om man söker förklaringen till varför Växjö har ett så ungt och rikt musikliv. Det arbetet har han gjort t.ex. som arrangör med Uffes källare och som initiativtagare till Kulturföreningen Kristina. Han har också varit en nyckelperson för ett flertal Växjöband som har slagit igenom nationellt.

Uffes källare är sedan år 1990 en populär kulturell mötesplats för ungdomar där åtskilliga konserter getts. Många Växjöband såsom The Ark, Melody Club och Esther har inlett sina karriärer på Uffes källare. Gruppbilder har fotats i lokalen, singlar har spelats in och åtskilliga rep har gått av stapeln här. Närmare 600 band har framträtt såsom Kent, Backyard Babies, Popsicle, Eggstone, The Tambureens och Bob Hund. Många har också signerat lokalens väggar.

Utöver musik har publiken även bjudits teater, film samt konst- och fotoutställningar. Källaren har haft öppet åtskilliga kulturnätter och under Vårstad.

Ulf Ekeroth var en av initiativtagarna till Kulturföreningen Kristina, som i år firar 20 år. Under många år deltog han aktivt i föreningens arbete.

Tillsammans med en del lokala band som Esther, Wagon och Dream har han även gett ut skivor och varit bandbokare.

När Växjö utsågs till Årets Popstad år 2003 lyftes Uffes källare särskilt fram i motiveringen.

2010 års kulturstipendier
Växjö kommun har även delat ut två kulturstipendier på vardera 25000 kronor som stimulans för framtida kulturgärning.

Stipendiater år 2010 blir:
Karin Fransson, f. 1987, teaterkostym/historiska dräkter, Tillskärarakademin, Göteborg
Joakim Larsson, f. 1991, sång, Konglige Danske Musikkonservatorium, Köpenhamn

Rulla till toppen