Värttinä och Apocalyptica till Stockholms Kulturfestival

apocalyptica

Kulturfestivalens första program klara – Finländsk kultur blir årets tema
Bastubad och vemodig tango, undergroundmusik, finsk indie och hårdrock när Finland intar Stockholms Kulturfestivals fjärde upplaga. Landet i öst blir det genomgripande temat i årets festival 11 – 16 augusti. Språket, kulturen och människorna står i fokus när vi uppmärksammar att det nu är 200 år sedan länderna skiljdes åt. På festivalen tar allt från film, författare, konstnärer och vandrare plats till teatergästspel, orkestrar och soloartister. Ingen spelp lats i festivalen går fri när vi upptäcker den finska kulturens kända och okända, traditionella och urbana uttryck.

– Vi, svenskar och finländare, vet alldeles för lite om vår gemensamma historia. Jag har komponerat sånger till konserten Svenskans kraft av rikssvenska, finlandsvenska och ryska (i svensk översättning) poeters dikter för att beskriva språkets betydelse. Den kraft som räddade Finland från förryssning under 1800-talet, den kraft som på omvägar fick Finland att börja tro på en egen stat, en egen nation. Med finskan som huvudspråk, tätt följt av svenskan, säger M. A. Numminen, som uppträder tillsammans med Tangopalatsi, Darya och Månskensorkestern på Brunkebergstorg.

Stockholms Kulturfestival bjuder på ett stråk med 999 meter kultur där 99 % av programmet har fri entré. Vi räknar även i år med att producera ca 500 programpunkter.

Några höjdpunkter från Finland i Stockholms Kulturfestival:

Gustaf Adolfs torg, GAT, bjuder in stora finska och svenska artister till en helkväll med trio i konserter. Kvällen den 13 augusti inleds med en konsert där Radiosymfonikerna tillsammans med en rad soloartister tar sig den moderna finska och svenska populärmusikskatten (solisterna offentliggörs senare i vår). Två internationellt välrenommerade finska grupper avslutar torsdagskvällen: Värttinä som bjuder på modern folkmusik och Apocalyptica med sina högst personliga metal-tolkningar framförda på cello och violin.

Brunkebergstorg bjuder upp till två helkvällar med dans. En åt det mer traditionella hållet, med det finska vemodet och tangon i centrum och en åt det framtida, där gammal tradition med bastubad möter ny urban finsk kultur. Onsdag den 12 augusti – M. A. Numminen och ännu så länge hemliga gästartister som spelar tillsammans med Tangopalatsi, Darya och Månskensorkestern. Sista finska temakvällen, fredag den 14 augusti – kulturföreningen Mokoma lyfter in finsk und erground i Kulturfestivalen och tar med sig ett bastutält och finsk indie till Brunkeberg. (Joose Keskitalo ja Kolmas Maailmanpalo och Tuomo är två av de finska artister som reser över Östersjön till Stockholm denna kväll).

”Jag är din flickvän nu”, finlandsvenskt gästspel av Teater Viirus, sverigepremiär på Stockholms stadsteaters nya C/O scen. Det handlar om hjärnspöken, döden och relationer och föreställningen bygger på texter från Nina Hemmingson (serier i bla. Aftonbladet, Elle och finska Hufvudstadsbladets Volt) och Liv Strömquists serier. Spelas varje kväll under festivalen, biljetter släpps den 21 april.

Två personliga Walks som speglar kluvna identiteter hos välkända sverigefinnar är några av vandringarna med finskt tema. Maria Salomaa, skådespelerska på Stockholms stadsteater, har stått länge med en fot i Stockholm och en i Helsingfors. Hon ser det som att hon har en hustru och en älskarinna, vem som är vilken berättar hon när hon visar sitt Stockholm. Andrea Reuter, filmkritiker, har valt sitt kära Knivsöder för en fördjupad reflektion kring allt från supkulturens olikheter i Finland och Sverige till finnars fixering vid bastubad. Lokaltips utlovas av dem båda.

Sergels torg vibrerar när Rusty Road Circus (Ruostetta ja Sirkusta) buss girar in på plattan och släpper av akrobater från från Circo Aereo girar in på Plattan. Dagliga föreställningar under festivalen.

KulturhusTaket bjuder på finsk film varje kväll och inom ramen för Internationell Författarscen samtal med de finska författarna Miika Nousiainen och Kjell Westö.

Dessutom bjuder MAP, Mobile Art Productions, på ett konstprogram som görs tillsammans med finska konstnärer och vi visar en fotoutställning om finska krigsveteraner i ett modernt och poetiskt bildspråk.

Läs mer om det finska programmet på: www.kulturfestivalen.stockholm.se
Kulturfestivalens program med mer än 500 programpunkter offentlig görs i sin helhet den 12 maj, då öppnar också kalendariet på www.kulturfestivalen.stockholm.se som i år översätts till både engelska och finska.

1 reaktion på ”Värttinä och Apocalyptica till Stockholms Kulturfestival”

Kommentarer är stängda.

Scroll to Top