Tyskland tog hem Eurovision Song Contest

lena-eurovision-song-contest-2010-vinnare-small

När finalen i Eurovision Song Contest avgjordes på Telenor Arena i Oslo sent igår kväll så stod det till sist klart att vinnaren blev den nyss 19 år fyllda Lena Meyer-Landrut. Till för bara några månader sedan var hon helt okänd även i hemlandet men hennes moderna poplåt ”Satellite” har redan toppat den tyska singellistan och sålt tredubbelt guld. Märkbart chockad stapplade hon sig igenom tacktalet som slutade med att den oerhört lyckliga Lena gömde sig under den tyska flaggan. Slutligen lyckades hon hur som helst samla sig tillräckligt för att framföra vinnarlåten ytterligare en gång.

Årets seger för Tyskland känns förmodligen som en stor lättnad för landet som har vant sig vid bottennoteringar under föregående fem års tävlingar. Trots att Tyskland tävlat i Eurovision Song Contest ända sedan starten 1956 så har de bara vunnit en gång tidigare och det var 1982 med låten ”Ein bißchen Frieden” framförd av Nicole.

Lena besegrade ett annars ganska uddlöst motstånd. Det var få bidrag som stack ut från övriga men det fanns några undantag som också placerade sig ganska högt. Förutom Tyskland så framfördes de mest minnesvärda bidragen i år av det populära turkiska rockbandet maNga som slutade tvåa med ”We Could Be The Same”, rumänska Paula Seling & Ovi vilka slutade trea med den intensiva duetten ”Playing With Fire”, Grekland med den festliga ”OPA” framförd av Giorgos Alkaios & Friends som slutade på åttonde plats samt den vackra armeniskan Eva Rivas som tog den dramatiska ”Apricot Stone” till en slutlig sjunde plats.

Något annat som åskådarna lär minnas från Eurovision Song Contest 2010 är det som inträffade redan under framförandet av det andra bidraget, Spaniens ”Algo pequeñito” med Daniel Diges. Det som hände var att en spanjor som kallas Jimmy Jump (heter egentligen Jaume Marquet Cot) tog sig upp på scen mitt i låten och började gestikulera och störde de medverkande så pass att Spanien fick framföra sitt bidrag ytterligare en gång efter samtliga tävlande. Jimmy Jump har sedan flera år tillbaka gjort sig känd för liknande spektakel under större sportevenemang runtom i Europa.

För svensk del slutade inte finalen mycket bättre än semifinalen. Bidraget från Vitryssland, där Robert Wells medverkade på piano, slutade på näst sista plats efter att större delen av omröstningen ha varit placerad allra sist. Den föga hedrande jumboplatsen gick nu istället, med all rätt, till den stolta musiknationen Storbritannien.

Scroll to Top