Turbonegro-sångare tecknar avtal med Metronome

hank-von-helveteHans-Erik Dyvik Husby agerar inom kort Cornelis Vreeswijk i den uppmärksammade långfilmen om den svensk-holländske nationalpoeten, en film som har premiär i november 2010 med titeln ”Cornelis”.

Dyvik Husby är primärt en sångare – mest känd som frontpersonen Hank Von Helvete i den provokativa norska gruppen Turbonegro – och har i den kapaciteten nu gjort ett avtal med samma etikett som Vreeswijk en gång lanserades av, Metronome.

På Metronome, numera ägd av Warner Music, kommer han initialt att släppa två album. Först medverkar han på det soundtrack som släpps i samband med långfilmen, där sjunger han bl.a. Cornelis-låtarna ”Ågren” och ”Huvudlösen för aftonen”, detta till komp hämtat direkt från de ursprungliga Metronome-inspelningarna på 1960- och 70-talen. I december följs detta upp med ett album där Dyvik Husby samarbetar med Cornelis son Jack Vreeswijk. Ett lämpligt samarbete eftersom Dyvik Husby i dag säger: ”Jag hittade min Cornelis med hjälp av Jack, inte genom att se dokumentärer och härma Cornelis.”

Dyvik Husby var som Hank Von Helvete i Turbonegro från mitten av 1990-talet en ledande rockprofil och en av de internationellt mest uppmärksammade skandinaviska rockexporterna. Men han hade också ett tungt drogberoende, i slutet av 1990-talet var läget fatalt och han förklarades vid ett tillfälle efter en överdos som kliniskt död. I samband med att han häromåret tog sig ur beroendet valde han att lägga karaktären ”Hank” på hyllan och har istället fokuserat på att agera. Först i en norsk uppsättning av musikalen ”Jesus Christ Superstar” och nu alltså i Amir Chamdins långfilm ”Cornelis”.

Om sin roll som Cornelis säger Hans-Erik:
”Cornelis levde som en rockstjärna. Hans missbruksproblem var identiska med de jag själv har krigat mot. Rollen är bra för mig mentalt eftersom jag tvingas möta mina gamla demoner. ”

Om Cornelis som favoritartist:
”Folk här i Sverige frågar mig vem som är Norges motsvarighet till Cornelis. Då svarar jag…”Cornelis!”. Cornelis var och är jättestor i Norge”” Cornelis har gjort en låt för varje del av livet och jag har en favorit för varje humör jag är på.”

Regissören Amir Chamdin, tidigare bl.a. sångare i gruppen Infinte Mass, säger om varför han valde just Dyvik Husby:

”Jag hade sett Turbonegro live och tänkte att Hans-Erik Kunde passa. När vi hörde att han var på behandlingshemmet Narconon åkte vi dit och lät honom provfilma. Inom en minut visste jag.”

Om ”upptäckten” säger Hans-Erik:

”Narconon ligger i Eslöv utanför Malmö. Det är hemstaden för Johan Glans som spelar Anders Burman i filmen. Anders grundade Metronome, så på ett konstigt sätt fick tiden på Narconon en koppling till Metronome utan att någon var medveten om det.”

Scroll to Top