Tre nya finalister till Moskva klara

Igår kväll var det som de flesta vet deltävling i den svenska melodifestivalen men det var även finaldags i tre ytterligare länder som utsåg sina deltagare i årets Eurovision Song Contest i Moskva den 12 maj nämligen Norge, Bulgarien och Makedonien.

alexander-rybak

På Spektrum i Oslo röstade en expertjury och tittarna fram Alexander Rybak och låten ”Fairytale”, en låt som han framför med den moderna folkdansgruppen Frikar. Alexander är född i Vitrysslands huvudstad Minsk men kom till Norge som fyraåring. Vårt grannland i väster slutade på femte plats vid den senaste finalen i Belgrad genom Maria Haukaas Storeng som tävlar i nästa deltävling här i Sverige tillsammans med Anna Sahlene.

krassimir-avramov

I Bulgarien avgjordes slutligen, efter både kvartsfinaler och semifinaler, vem som ska representera landet på rysk mark. Efter telefonröstning så utsågs Krassimir Avramov till överlägsen vinnare med låten ”Illusion”. Han fick inte mindre än 55% av rösterna. Avramov släppte sitt debutalbum ”Silent Voices” 1997 vilket toppade listorna i hemlandet och efter en tid på amerikansk mark vann han 2005 utmärkelsen ”Superstar of the Year” vid L.A. Music Awards för albumet ”Popera”.

next-time

På Univerzalna Sala i Makedoniens huvudstad Skopje bestämde sig en expertjury och telefonröstare i en mycket jämn tävling för att årets bästa låt är ”Nešto Što Ke Ostane” med gruppen Next Time. Den direktsända tv-showen inleddes med en tyst minut för 24-åriga Ivana Mitrovska som avled tragiskt under torsdagens första semifinal.

Rulla till toppen