Totta Näslund sjunger Dylan och hyllas med tre konserter

tottas-basement-tapes

Totta Näslund sjunger Dylan på nya albumet ”Tottas Basement tapes” och hyllas med tre konserter.

‘Tror inte jag har hört Totta sjunga Dylan bättre än så här’ – Bengan Blomgren (gitarrist med Totta sedan 70-talet).
‘Totta valde låtar ur sin sönderlästa Dylan-bibel och vi hakade på. Det blev jävligt bra! – Nikke Ström (basist med Totta sedan 70-talet).

Totta älskade att sjunga Dylan, han gjorde det jämt. Under uppväxten i Ö-vik och Köpmanholmen, på fester i det tidiga 70-talets progressiva Göteborg, på skiva med Nationalteatern och på soloskivan Totta 4: Duetterna (i båda fallen Ulf Dagebys översättning av Tomorrow Is A Long Time-Men bara om min älskade väntar…). På ANC-galan i Scandinavium 1985. På turnéskivan Totta 5: turnén, naturligtvis på Dylan-skivan med Mikael Wiehe från 2006 och på den allra sista pilgrimsresan-turnén till ‘Dylan Days’ i Hibbing, Minnesota -Bob Dylans hemstad, några månader innan Totta dog.

Skolkamraten från Ö-vik, Christer Berglund berättar: När han fick ögonen på Dylan släppte han aldrig blicken från honom. Jag, Totta och Ola Magnell firade Dylans 50-årsdag på Hard Rock Café i Stockholm. Totta hade köpt ett par nya boots för det högtidliga tillfället. Han fick aldrig av sig dom där bootsen. Alla slet och drog i dom.Han hade på sig dom i tre dygn.

Bertil Goldberg från Nynningen skriver: På den tiden (1970) höll han hov på hyllan i Restaurang Victoria och sjöng Dylan-låtar så flickornas hjärtan smälte och grabbarna fick en röst som formulerade deras uppvaktning. Och krogen fick acceptabla dagskassor utan att behöva slösa pengar på gager.

”När Totta 6 var inspelad och utgiven ringde Totta och frågade om EMI var intresserade av en Dylan-platta. Det var vi, men jag förstod inte då idén att göra Dylan på engelska, jag ville hellre att han skulle göra den skiva han kom att göra några år senare med Mikael Wiehe-Dylan med Wiehes svenska tolkningar. ‘OK’, sa Totta. ‘Men jag gör den nog ändå’. Under tre kvällar i december 2003 gick han ner i den legendariska Hammarby-studion, två trappor ner i södra Hammarbyhamnen, och spelade in Totta’s Basement Tapes med den upplaga av Totta’s Bluesband han då turnérade med: Johan Lindström gitarr/lapsteel/piano/Hammond/kör. Bengan Blomgren gitarr. Nikke Ström bas. Peter Bergqvist trummor. Några gäster dök upp (eller snarare ner) – Mats Ronander munspel/kör och Jenny Silver kör/sång. De spelade in femton låtar, men banden blev liggande i källaren. Vi lånade två låtar till minnesskivan Bra dagar. De övriga låtarna mixades och gjordes klara först i år. Vi valde ut elva låtar till den här skivan, de övriga kommer med på den stora Totta-boxen som är planerad till november i år.”

Kjell Andersson/EMI.

Målningen på omslaget är målat av Eldkvarns Plura Jonsson.

I anslutning till albumutgivningen arrangeras tre konserter till minne av Totta

Totta skulle ha fyllt 65 den 1 april 2010 och till hans minne arrangeras tre konsertkvällar med massor av sång & musik i Tottas smak och gästspel av många vänner och bekanta!

Under kvällen delar vi ut stipendium till någon eller några vi tror att Totta skulle ha uppskattat.

April
1 GÖTEBORG, Nefertiti
2 BOHUS BJÖRKÖ, Hotellet
4 STOCKHOLM, Mosebacke

Bandet består i grund av följande musiker men räkna med att ett flertal kända svenska musiker kommer att göra dem sällskap.

Kajsa Grytt – sång & gitarr
Mats Ronander – sång, gitarr & munspel
Mattias Hellberg – sång & gitarr
Johan Lindström – gitarr & pedal
Bengan Blomgren – gitarr
Niklas Medin – klaviatur
Nikke Ström – bas

Scroll to Top