Tjeckiskt högerparti använder Apocalycticas musik utan tillstånd

apocalyptica

Det nationalistiska tjeckiska partiet Národní Strana har nyligen använt sig av det finska cello-rockbandet Apocalypticas låt ”Path” i en TV- och internetreklam. Rättighetsinnehavarna Universal Music Publishing och Universal Music har inlett en rättslig process gentemot partiet. Apocalyptica bildades av klassiskt skolade cellister från Sibelius-akademin i Helsingfors och gjorde sig kända under andra hälften av 90-talet för sina Metallica-covers. Bandet har sedan dess bland annat turnerat med tyska Rammstein och spelat på flera av de största hårdrocksfestivalerna i Europa såsom Wacken Open Air i Tyskland och Metaltown i Göteborg.

Apocalyptica säger i ett uttalande att de fördömer den illegala användningen av deras låt och att ”Apocalyptica stödjer alltid minoriteter, står upp för mänskliga rättigheter och respekterar alla människor världen över oavsett hudfärg, etnisk eller religiös tillhörighet. Apoalyptica stödjer också idén om ett enat Europa och den europeiska unionen.”.

Národní Strana strävar efter ett tjeckiskt utträde ur EU och har föreslagit en ”slutgiltig lösning på zigenarproblemet” där de vill att alla romer ska förflyttas till Indien, baserat på etniskt ursprung. Partiet bildade hösten 2007 ett paramilitärt nationalgarde.

Scroll to Top