Therions Christopher Johnsson vs. Siewert Öholm

therion

Det här är egentligen långt ifrån en nyhet men jag kunde inte låta bli att ta upp det här 18 år gamla inslaget från Sveriges Television. Klippet nedan är taget från ett avsnitt av debattprogrammet Svar Direkt som visades under tio års tid i ledning av den kristna fanatikern Siewert Öholm vilken på senare tid gjort sig hörd då han kritiserade Jonas Gardells och Mark Levengoods ledande av melodifestivalen 2003. Då sade han bland annat att SVT ”lagt sig platt för homolobbyn och gjort melodifestivalen till en manifestation av paret Gardells sexuella läggning som spottar publiken hånfullt i ansiktet”. Det är en skam att en sådan person någonsin tillåtits leda ett program i statligt finansierad television.

Den senaste tiden har Siewert Öholm varit aktiv som redaktör för den kristna tidningen Världen Idags näringslivsbilaga. Hans son Oskar Öholm är numera riksdagsledamot för Moderaterna.

Hur som helst, i detta avsnitt av Svar Direkt så tog herr Öholm upp satanism, black metal och dödsmetall efter att ha fått nys om en händelse som involverade det svenska bandet Therions ledare Christopher Johnsson vilken ensam fick försvara hela musikstilen. Dagens Therion, som är ett Sveriges mest unika och internationellt framgångsrika metalband, är långt ifrån dödsmetall men deras första tre album befann sig inom ramen för genren innan klassisk musik och opera fick ett större utrymme i musiken.

Du kan själv se avsnittet nedan tillsammans med en äldre och en nyare låt av Therion som tydligt belyser den enorma och inte minst imponerande variation bandet stått för genom årens lopp.

Den beskrivning som ges av användaren MrMattMachine i anslutning till videoklippet på YouTube beskriver avsnittet mycket bra:

”Den 26 juli 1992 försökte en 18-åring kvinna tända på Therion-medlemmen Christofer Johnssons hem i Upplands Väsby. Med en kniv sattes ett meddelande fast på dörren: ”The Count Was Here, and He Will Come Back”. Elden släcktes innan någon allvarlig skada skett. Kvinnan blev kort därefter arresterad, och hennes dagbok blev genomsökt av den svenska polisen, och man fann att hon bland annat hade skrivit att hon utfört dådet på uppdrag av Varg Vikernes. 18-åringen uppges varit medlem i den Svarta Cirkeln och varit Vikernes ex-flickvän. Anledningen till dådet ska ha varit att Vikernes ansåg Johnsson vara en posör.” Så står det i Wikipedia.

I kölvattnet av denna händelse lät den alltid så objektive programledaren och journalisten Siewert Öholm viga ett helt avsnitt av den egna showen Svar Direkt åt satanism, black metal och dödsmetall. Det hela utspelar sig alltså ungefär ett år innan Varg Vikernes (aka Greven) dömdes till 21 års fängelse för mordet på Euronymos, medlem i det norska black metalbandet Mayhem.

Therions Christofer Johnsson fick i princip ensam försvara hårdrocken som livsstil och som kulturellt uttryck, precis som Anders Tengner gjort i samma show åtta år tidigare.

Denna episod har tyvärr hamnat i skuggan av Svar Direkts klassiska WASP-avsnitt, men är precis lika underhållande. Tyvärr håller inte bildkvalitén högsta klass och störningen som vandrar över skärmen återkommer genom programmets samtliga delar. Jag kan ändå rekommendera dig att titta på hela showen. Det är värt det.

Scroll to Top