The Sonics till Sverige i november

the-sonics

Tidigt 60-tal: i varje garage stod fyra eller fem ungdomar och hamrade på sina instrument, massakrerade klassiker och gjorde sin egen version av rhytm n’ blues. Men i Tacoma, Washington, längst in i det i övrigt tysta kvarteret, där i återvändsgränden fördes ett jävla liv; gitarrerna skrek mer än några andra, trummorna var mer kaos än rytm att förlita sin taktkänsla på. Längst fram stod en psykos manifesterad i Gerry Roslie som ylade som besatt till väggen av fuzz. Dom kallade sig The Sonics och skulle visa sig bli mer än en liten paragraf i rockhistorien.

Alla har sin egen definition av när det första punk-ackordet slogs an och det finns lika många övertygelser som det finns proffstyckare. Men frågan är inte om The Sonics var först eller ej. Frågan är vad skulle punken varit utan The Sonics? Få är det som inte känner till gruppen eller som inte låtit sig influeras av deras brötiga sound. Bredvid Guds hus bor Kaos och i garaget hörs tonerna som underblåser grannfejden.

Om man tror att The Sonics anno 2009 är lika med stelbent rullator-rock klädd i en dimma av valium så kanske det är dags att tänka om. Gruppen är lika vital som när det begavs sig om än med några fler grå hårstrån men vem räknar egentligen? Det enda vi ska räkna med är en show som etsar sig fast i våra minnen.

DATUM
25 november – Malmö, KB
27 november – Stockholm, Debaser Medis /What We Do Is Secret Support: The Nomads
30 november – Göteborg, Brew House

Ytterligare information om spelningarna samt biljetter hittar du här.

Scroll to Top