The Pretenders byter Cirkus mot Where The Action Is

the-pretenders

På grund av stort intresse och det faktum att The Pretenders är polare med Neil Young så flyttar vi nu deras spelning från Cirkus till Where The Action Is.

År 2005 blev The Pretenders invalda i The Rock And Roll Hall Of Fame. Då var det just Neil Young som introducerade dem med följande ord om Chrissie Hynde: ”She´s a rock & roll woman. She´s got it in her heart. She´s gonna be rocking till she drops!”

Ända sedan Chrissie Hynde bildade The Pretenders för trettio år sedan har hon varit en unik, frispråkig och kompromisslös artist som även varit kapabel uppvisa en ödmjukhet som går direkt till hjärtat. Första albumet ”The Pretenders” släpptes 1980. Från det kom bland annat hitsingeln ”Brass in Pocket” och sedan dess har The Pretenders släppt en mängd fullängdare. Det senaste vi hört och sett, samlingsboxen Pirate Radio, nådde den svenska publiken i slutet av 2008. Boxen inkluderar fyra skivor och en dvd, totalt mer än fem timmar med det bästa från The Pretenders karriär.

Nu får vi se bandet i sitt rätta klimat på Where The Action Is.

Dessutom är ytterligare fyra nya artister klara för att spela på Stora Skuggan;

Pixies (US)
Fever Ray
Jenny Wilson
Markus Krunegård

Pixies (US)
På junis enda nödvändiga festival kommer allas favoritsurfrocksurrealister att leverera sommarens mest elektriska spelning. Du kommer att ha håret på ända till november, älskling. Skulle någon – vem? – ha missat det så är det precis sprakande spänning som är The Pixies trumfkort. De gör högspänningszonen mellan det oborstat råa och det ljuvt vackra till sin, gör det ozontäta skiktet mellan melodier och gnistrande rundgång, mellan högt, lågt, lent och vasst till sitt. Tillsammans blir Black Francis, Kim Deal, Joey Santiago och David Lovering något så mycket mer än vanliga små band. Och det vet du ju. Om du alls har något annat favoritband än Status Quo har du The Pixies att tacka för mycket.

Meritlistan är självlysande. The Pixies har Surfer Rosa från 1988, det mest intelligenta skri och den vansinnigaste viskning du någonsin hört. De har den oemotståndliga Doolittle från året därpå, en skiva som samtidigt lyckades skära upp dina ögon och kyssa ditt gigantiska hjärta. Mer? Den science-fictioneldade Bossanova? Den dynamitkäkande Trompe le Monde? Liveupplevelsen som är såväl dynamiskt, skört metallisk som skönt oförutsägbart dunderhonungssöt? Allt det vet du. The Pixies är en rymdraket med sidenvingar, de är ett rakblad i farmors sylt, de är soundtracket till ett jordskalv bland kåta påfåglar. Och The Pixies, herregud, The Pixies är bokade för Where The Action Is!

Fever Ray
Fever Ray, aka Karin Dreijer Andersson, släppte sin självbetitlade debutskiva förra veckan har redan hyllats unisont runt om i Sverige och den pågående turnén vittnar om fantastiska konserter för utsålda hus i samtliga nordiska länder.

Fever Ray är namnet på både projektet och skivan, som frammanar soundet, intensivt och angeläget, men samtidigt självlysande. Det är kulmen på ett arbete som inleddes 2007 när Karin och Olof, syskonduon som utgör The Knife, beslöt sig för att ta en paus efter en handfull fantastiska konserter.

Jenny Wilson
Jenny Wilson är karaktäristisk. Kanske är det mixen av kreativitet och konstnärlighet som gör henne till en artist som sticker ut från mängden. Hennes egensinniga uttryck spåras tillbaka till popbandet First Floor Power där hon bidrog med sång och text till bandets lekfulla, speciella sound. Det underfundiga, detaljrika och lustfyllda har blivit lite av Wilsons riktmärke, för att inte glömma historieberättandet. Men framförallt så blir allt hon rör vid smart och på pricken- för är det någonting Jenny Wilson kan så är det att formulera sig väl, både så det känns genomtänkt och framförs på ett elegant, inlevelsefullt och personligt vis.

Markus Krunegård
Det vore fel att kalla honom för en strålande debutant då han sedan länge varit etablerad med popbandet Laakso. Men strålande är han. 2008 var året då Markus Krunegård kom, såg och segrade: rosad i kritikerkår och nominerad till Rockbjörnen och Grammis, vinnare av P3 Guld, femma på Tracks årslista med hiten ”Jag är en vampyr” och turné med Lars Winnerbäck och Kent.

Tidigare bekräftade artister på festivalen är Neil Young, Nick Cave & The Bad Seeds, Duffy och Seasick Steve. Fler artister tillkommer inom kort.

www.wheretheactionis.se

Where The Action Is presenteras av Luger och Live Nation.

Biljetter:
Biljetterna till festivalen kostar 1260 kr + 35 kr i serviceavgift och säljs via www.wheretheactionis.se

Scroll to Top