The Nomads firar debutalbum med exklusive konserter

”När jag lyssnade på Nomads ”Where the Wolf Bane Blooms” kändes det nästan som om jag hade återupptäckt begreppet rock’n’roll. (…) Att då hitta en rockplatta som faktiskt var helt ny och tålde att spelas om och om igen, på högre och högre volym, och varje gång gjorde mig så berusad av hänförelse att jag kunde stå framför grammofonen och göra precis vad jag ville; den upplevelsen var mycket speciell. Det var en påminnelse om varför man en gång förälskade sig i rockmusik och allt vad det innefattar.”Jan Gradvall

Hösten 2013 har det gått 30 år sedan The Nomads skrev rockhistoria med sin milstolpe till debut ”Where The Wolf Bane Blooms”. Mini-LP:n må ha varit kort och koncis, men laddad med mer energi, kraft och passion än någon annan svensk musik vid tidpunkten. Initialt fick The Nomads mest uppmärksamhet utanför hemlandets gränser där kännare av garagerock såväl som musikälskare i stort föll för musiken. Men inom kort stod det klart att bandet också på hemmaplan blivit en stark stilbildare.

Idag är det omöjligt att inte se The Nomads influens på svenskt musikliv. Utan Nomads inget The Hives, Sator, Hellacopters eller Backyard Babies. Ett utmärkt kvitto på hur högt respekterat bandet är internationellt fick man när de firade 20-årsjubileum på Hultsfredsfestivalen och gästades av namn som Jello Biafra (Dead Kennedys), Wayne Kramer (MC5) och Handsome Dick Manitoba (The Dictators).

Nästan 1000 spelningar och över 20 album (beroende på hur man räknar) senare är The Nomads mitt i en högst kreativ fas. Comebackalbumet ”Solna” (2012) och följande ”Loaded Deluxe EP” (2013) har förts till katalogen med klassiker och bandets flitiga turnerande har åter visat var skåpet ska stå när det kommer till hårtslående rock av finaste valör.

För ett band som ständigt har siktet framåt hör det till ovanligheterna att stanna upp och titta tillbaka. Men 30-årsjubileumet av ”Where the Wolf Bane Blooms” erbjuder tillfälle att göra just det. Bandet kommer under två speciella kvällar återbesöka debutens låtmaterial och spela skivan i sin helhet. En unik afton för hardcorefansen att höra material som sällan eller aldrig längre spelas, för vänner av fantastisk musik i allmänhet att uppleva något speciellt och för novisen en utmärkt grundkurs i rock’n’roll,

The Nomads – Where The Wolf Bane Bloomes 30th Anniversary show
14 December GÖTEBORG Sticky Fingers
21 December STOCKHOLM Debaser Strand

Scroll to Top