The Embassy släpper nytt album i januari

Ett framgångsrikt band kommer till slut till en punkt där det enda alternativet är att göra så vacker musik som man förmår. Inga tricks, ingen beräknande attityd, bara skönhet. Det handlar om självförtroende och mod, att våga lägga hjärtat i handen och fråga om man är älskad.

R.E.M. gjorde det på Automatic For the People. Trulig grungerostig altrock blev skimrande singer/songwriter-pop. New Order gjorde det på Technique, skakade slutgiltigt av sig dammet från Joy Division och blev en dansande hitmaskin.

2013 står The Embassy inför oss med sitt tredje album Sweet Sensation. Liksom de ovan nämnda ett band på en stabil grund av en utmejslad egen stil, erfarna och med sin kreativa kraft intakt. Vemodig melodiös danspop med acid, xylofon och vadderade beats. Det självsäkra lugnet och det lätta flytet är nästan skrattretande tillgängligt. Man behöver inte analysera, bara ta emot, lyssna om igen och låta den göra allt lite bättre.

Funky melancholia. För hjärtat i handen bultar lika mycket av bitterhet som eufori. Något underjordiskt som sätts i rörelse, en resonanslåda för det lätta och ljusa som skapar förvandling, förtrollning.

Notera även hur Fredrik Lindson utvecklats till en lyriker i paritet med de vassaste rapparna. Sparsmakad och skarp, ömsom tillbakalutat sarkastisk, ömsom rörande sårbar – alltid ärlig. Två strofer som sätter tonen för Sweet Sensation:

”When tomorrow is too far/ Today is your lucky star.”
”Can I be related too?/ Youre bad, I’m bad/ Bye bye.”

Lars Jämtelid

Rulla till toppen