The Cult sist ut till Sonisphere

the-cult-2009

Sommaren börjar närma sig, årets festivalsäsong har onekligen startat och denna helg sparkar Sonisphere igång sin Europa-turné med premiär i Holland!

Om en månad är det Sverigepremiär för Sonisphere, festivalen som hinner med mer grym musik på ett dygn än de flesta andra gör under flera dagar. Nu kan nedräkningen börja på allvar, för det sista av de tolv band som spelar kan nu presenteras. Och det är inte vilket festivalband som helst, utan brittiska legenderna The Cult – musikhistoriens bästa korsning av The Doors och metal.

På åttiotalet nådde de en internationell publik tack vare album som ”Love”, ”Electric” och ”Sonic Temple”. Särskilt det sistnämnda blev en enorm succé i USA och tog sig in på Billboards topp tio, för att så småningom sälja platina. Bandet hängde ofta med ikoner som Aerosmith och Mötley Crüe, dessutom var de förband åt inga mindre än Metallica under ”Damaged Justice”-turnén – den som kommer till Sonisphere får alltså se en historisk cirkel slutas.

På senare år har The Cult kommit tillbaka i gammal god form, lika rock’n’roll-coola som någonsin och betydligt mer i fas med samtiden än under nittiotalet. Sångaren Ian Astbury har hunnit sjunga i en modern upplaga av The Doors – om någon skulle kunna ersätta en legend som Jim Morrison är det han – och 2007 års ”Born Into This” var en efterlängtad återkomst. I år håller de inte bara på att spela in ett nytt studioalbum, utan passar även på att framföra hela ”Love” under sina spelningar. En anledning för både gamla och nya fans att skaffa biljetter direkt.

Med detta klassiska band avrundar vi en festival som vi redan nu vågar kalla en modern klassiker. Något annat är det inte tal om när Metallica gör sin första svenska festivalspelning någonsin. Lägg till namn som Mastodon, the Hives, Primal Scream, Lamb of God, Adept, Cradle of Filth, Anthrax, Meshuggah, T(I)NC och Machine Head och det står klart att festivalsommaren inte kan bli bättre, tyngre eller intensivare än under Sonisphere.

Vi ses i Hultsfred den 18 juli.

www.sonispherefestivals.com kommer det snart finnas bilder och annat skoj från premiären i Holland! Biljetter finns på www.ticnet.se och www.festivalbussen.com.

Datum:
LÖRDAG 18 JULI – FOLKETS PARK, HULTSFRED

Rulla till toppen