Teddybears exklusivt på Way Out West

teddybears-2009

Testa att bildgoogla ”oberäknelighet, träffsäkerhet och genialitet” och du får Klas Åhlunds, Jocke Åhlunds och Patrik Arves trött coola nunor som toppträff. Inget band har en förmåga att kombinera stil och fason med råsväng, respektlöshet och hitmelodier på ett sätt som Teddybears. På allvar: inget annat band.

Vet inte hur många som minns den blågula satansflirten när det fortfarande var stenhård och råsnabb basdriven hardcore på ”You Are Teddybears” eller vad som sades var Jockes kuk på ”I can’t believe it’s Teddybears Sthlm”. De som gör det vet att det förändrade svensk pophistoria. Det var skiten redan då. Det var på den tiden de bjöd in polarens lillebrorsor i Broken Bones att spela grunge på releasefesten då de rullade in i vit limousin, gjorde gig i Vita Bergsparken, spelade nakna och skickade upp mikrofonen på scentaket. Sedan dess har de i drygt femton år leverat förstklassisk och ständigt innovativa toner, harmonier och rytmer. De spelar lika gärna driven tuggummipop som dancehallinspirerat med samma självklarhet och karisma. Hitsen har också avlöst varandra: Hey Boy, Cobrastyle, Yours to keep, Punkrocker bland andra. Och nu är de igång och smittar leenden på sommarläppar med brottardängan ”Get Mama A House”.

Få om nån artist har påverkat sin samtid i så stor utsträckning som Teddybears. Man kan utan att överdriva säga att de inte bara skapat sin egen scen utan dessutom skapat ett flertal åt sin närhet också. Skulle påstå att det både finns ett sätt att spela hihat som ett sätt att snacka på som är sprunget ur Teddybears. Sålunda är de också språngbräda för halva musiksverige. Du kan helt ärligt fråga Kleerup, Robyn, Rusiak, [ingenting] och Håkan H vad de hade varit utan det här gänget och det kommer lysa i ögonen som om ett ungdomens Allen Greenspan hade nämnts för dem.

De lade under lång tid till epitetet STHLM, och inget kunde väl egentligen passa bättre. Nu är dock arbetsfältet så oändligt mycket större. De är Sveriges musikaliska fanbärare och egentligen lite för smarta för det här stundom gråtråkiga, trist trygga landet. Därför ingen slump att de tar sig ut i världen på bred front. Med hookar lånade ur ”Kåldolmar och Kalsipper” och samarbeten med såväl Iggy Pop som Flaming Lips Wayne Coyne och Bee Gee’s är de medan detta skrivs på väg att ta tex USA med storm.

Teddybears har alltid gjort framträdanden utöver det vanliga. Allt från att spela med dubbla trummisar, till fullspäckat med spännande gäster, till att slå sönder galet många gitarrer, till att ha sjukt bra ljud. De som fick uppleva deras sista-minutenspelning på Way Out Wests första år talar om det än idag som bland de bästa alla kategorier. Nu är det dags: igen och med höjd ribba. Med nytt låtmaterial att presentera, från ett kommande album som sägs vara extra-ordinärt, gör de sin enda spelning den här sommaren. Det med ett upplägg som utlovas sätta nya nivåer upplevelsemässigt. Kalla det Livemusik 2.0 eller bara Teddybears på Way Out West 2009.

HEMSIDOR
www.teddybearsrock.com
www.myspace.com/teddybears

HITTILLS KLARA ARTISTER
Arctic Monkeys (UK)
Glasvegas (UK)
Antony & The Johnsons (US) med Göteborgs Symfoniker
Lily Allen (UK)
My Bloody Valentine (IE)
Basement Jaxx (UK)
Band of Horses (US)
Amadou & Mariam (ML)
Wilco (US)
Beirut (US)
Bon Iver (US)
Grizzly Bear (US)
Fever Ray (SE)
Florence and the Machine (UK)
Vivian Girls (US)
Seun Kuti & Fela´s Egypt 80 (NE)
Jenny Wilson (SE)
Timo Räisänen (SE)
Calexico (US)
Asher Roth (US)
Patrick Wolf (UK)
Olle Ljungström (SE)
Jenny Lewis (US)
Teddybears (SE)
Fler artister tillkommer

KLUBB
Echo & The Bunnymen (UK)
Ladyhawke (AUS)
Chairlift (US)
Jay Reatard (US)
Crookers (IT)
Vetiver (US)
Monotonix (IL)
Woodpigeon (CA)
Magnetic Man feat. Skream & Benga (UK)
Erol Alkan (UK)
The Big Pink (UK)
Rise Against (US) – 13årsgräns
The Bronx (US)
Jessica Lee Mayfield (US)
Blitzen Trapper (US)
Gang Gang Dance (US)
Crystal Antlers (US)
The Adolescents (US)
First Aid Kit (SE)
The Irrepressibles (UK)
Andrew Bird (US)
Peter Broderick (US)
Final Fantasy (CAN)
El Perro Del Mar (SE)
Hajen (SE)
Fler artister tillkommer

BILJETTER
Köp biljetter på www.wayoutwest.se/biljetter eller 0771-651 000.

Biljetter kan även köpas på www.sj.se/upplevelser, 0771-75 75 75 eller i SJ Resebutik. I Göteborg kan du köpa biljetter på Bengans (Stigbergstorget 1) och Pusterviksbiljetter (Järntorgsgatan 12).

Festivalpass: 1345kr + 45kr serviceavgift
Gäller till festivalområdet fredag och lördag, samt alla klubbar torsdag till lördag.

Ungdomspass (under 18 år): 1045kr + 45kr serviceavgift.
Gäller till festivalområdet fredag och lördag. Inga klubbar. För dem som fyller 18 efter 15 augusti.

Observera att det är 13-årsgräns på festivalen. Gäller även små/spädbarn.

Obs!
Klubbartisterna spelar inte på festivalområdet i Slottsskogen. De spelar på klubbar på stan. Festivalpasset och endagsbiljetterna gäller som inträde till klubbarna endast i mån av plats. Många av klubbarna kommer att bli fulla, och då kan man inte komma in även om man har festivalpass. Vi kommer inte sälja några separata biljetter till klubbarna. Varken i förköp eller i dörren. Åldersgräns gäller på klubbarna.

www.wayoutwest.se

Scroll to Top