Talib Kweli till Sverige i februari

talib-kweli-2009Brooklynsonen Talib Kweli; undergroundhiphopens ledstjärna och kritikerälsklingen från New York, besöker Sverige för fyra spelningar i februari. Först ser vi honom den 6 februari på Uppsala Konsert & Kongress, den 7 står han på Mejeriets scen i Lund, den 8 får Trädgårn i Göteborg sin beskärda del av hans lika souliga som funkiga hiphop, och den 9 februari spelar han på Göta Källare i Stockholm. Biljetterna släpps den 14 december.
Sagan om Talib Kweli började i Brooklyn, New York, för sisådär femton år sedan. Inspirerad av De La Soul och The Natives Tounges Posse började han under nittotalet spela in tillsammans med producenten Hi Tek och rapparen Mos Def, som han 1998 släppte skivan ”Mos Def and Talib Kweli Are Black Star” med. Skivan hyllades av hiphopälskare och recensenter och Talib Kweli fortsatte samarbeta med Hi-Tek även på skivan ”Train Of Thought” som släpptes 2000.

2002 släpptes Talib Kwelis första soloalbum ”Quality” och på det gästar flera välkända producenter såsom DJ Quik och Kanye West, den sistnämnda bjöd även in honom att medverka på spåret ”Get ’Em High” på sin hyllade debutskiva. Uppföljaren till ”Quality”, ”The Beautiful Struggle” släpptes 2004 och debuterade på en ärofylld plats 14 på Billboards topp 100. Strax efter detta var det dags för Talib Kweli att starta upp en eget label. Blacksmith Records föddes och i augusti 2007 släpptes albumet ”Eardrum”, som debuterade som tvåa på amerikanska Billboard. Skivan gillades även av svenska recensenter; Jan Gradvall beskriver i DI Weekend öppningsspåren som ”lika vackra som höstpromenader genom Central Park eller kanske snarare Prospect Park.” Roger Bing i Kristianstadbladet säger att Kweli på skivan ligger ”på topp. Han regerar över det hela och får det att låta så enkelt. Han äger varje stavelse, målar med orden och visar att hip hop är konst.” Fredrik Lindskog i Sydvenskan skriver ”Det är sådant här vi brukar sammanfatta som bra hantverk.”

Vid sidan av musikkarriären äger Talib Kweli en av Brooklyns äldsta bokaffärer Nkiru, som han omvandlat till Nkiru Center for Education and Culture och han har under åren gjort lika många som bejublade turnéer, bland annat som öppningsakt för Beastie Boys. Han har gästat bland andra Dilated People på några låtar genom åren, varav en liveremix hamnade på tv-spelet NBA Street, vol 2. Som god vän till Chapelle har Talib Kweli synts frekvent i tv, till exempel MTV:s Wild and Out, och Chapelle själv har gästat med skits på Talib Kwelis skivor.

Nu kommer undergroundhiphopens kung till Sverige för fyra spelningar. Den 6 februari spelar han på Uppsala Konsert & Kongress, 7 februari på Mejeriet i Lund, den 8 februari på Trädgårn i Göteborg och den 9 februari på Göta Källare i Stockholm. Biljetterna släpps den 14 december.

Konserter:
6.2 Uppsala Konsert & Kongress
7.2 Mejeriet, Lund
8.2 Trädgårn, Göteborg
9.2 Göta Källare, Stockholm

Ytterligare information om spelningarna samt biljetter hittar du här.

Rulla till toppen