Switch Opens släpper debutalbum

switch-opens

Den 9 september 2009 släpper Stockholms-bandet Switch Opens sitt självbetitlade debutalbum, innehållande en samling kompromisslösa låtar som sträcker sig från psykedelisk doom till rå energisk punk, allt vilande på en solid grund av tung progressiv rock. Varje låt har sin egen tydliga identitet och i botten ligger hela tiden ett vibrerande, varmt sound.

Switch Opens är långt ifrån debutanter, de har funnits sedan 2000 och har släppt två album 2004 och 2006, men då i namnet Fingerspitzengefühl. Det visade sig bli alldeles för komplicerat för många att uttala, förstå och stava, vilket gjorde att de 2008 beslöt att ändra det till Switch Opens. Bandmedlemmarna är samma och de spelar fortfarande vissa Fingerspitzengefühl-låtar live.

Under åren har de skaffat sig ett rykte att vara en överväldigande och kraftfull liveakt. Deras spelningar är intensiva tillställningar med basisten och sångaren Jesper Skarin i centrum flankerad av gitarristerna, den spastiska Mikael Tuominen på höger sida och en skäggig och långhårig tidsresenär från 70-talet, Tomas Bergstrand på vänster sida. Längst bak sitter den stabila ryggraden, kreative trummisen Anders Bartonek.

Tillsammans har de genomfört en mängd klubbspelningar och har supportat band som Neurosis, Scars on Broadway och Entombed och delat festivalscen med exempelvis Tool, Motörhead och Opeth.

Det självbetitlade albumet spelades in i Studio Cobra, en
stockholmsbaserad studio som kombinerar det bästa av det bästa från alla epoker. Det i kombination med en bra stämning och gedigen kunskap gör studion till en favorit bland artister som Nicke Andersson, The Soundtrack Of Our Lives, Bob Hund och Thåström.
Producenten/Studioägaren Martin Konie Ehrencrona har ödmjukt pressat bandet att pröva nya ljud och idéer som utmant hela bandet vilket har lönat sig. Releasefest på Debaser 17 september.

SWITCH OPENS
Anders Bartonek – Trummor
Tomas Bergstrand – Gitarr
Jesper Skarin – Sång & Bas
Mikael Tuominen – Gitarr

Scroll to Top