SVT diskar bidrag till Melodifestivalen

I mitten av oktober så diskvalificerades bidraget ”Never heard of him” från Melodifestivalen 2010 eftersom det tidigare varit publicerat på nätet och nu är det dags igen. Denna gång är det ”Åt helvete för sent” som går samma öde till mötes och anledningen anges vara att upphovsmännen ”obstruerat” när SVT valt ut Rikard Wolff att framföra låten.

Bakom låten står Lina Eriksson, hennes make Mårten Eriksson samt Susie Päivärinta, hälften av den legendariska popduon Lili & Susie. Lina är en av vårt lands främsta låtskrivare och har tidigare bland mycket annat komponerat vinnarlåten i Idol 2007, ”This Moment” (framförd av Marie Picasso), ”Kom” till Melodifestivalen 2007 (framförd av Jessica Andersson) och en rad låtar till Nordman, bland dessa ”I lågornas sken” till Melodifestivalen 2008.

Det hela började med att upphovsmännen önskade se Sara Löfgren som artist medan SVT föredrog Rikard Wolff. Reglerna för att delta i programmet innefattar dock bland annat att SVT har sista ordet i denna fråga. SVT:s projektledare Thomas Hall vill inte gå in i detalj på vad som hänt men enligt honom så har upphovsmännen på något vis omöjliggjort deras val av artist.

Lina Eriksson berättar själv att de visste att Expressen skulle skriva om det inträffade och skickade därför e-post till bägge artisterna och talade om vad det hela handlade om och att de inte visste vad som skulle stå i tidningen. Detta ansåg SVT vara ett sätt för dem att påverka processen. Hon håller nu tummarna för sitt andra bidrag till tävlingen, låten ”Underbart”.

Det är oerhört olyckligt att en tävling som Melodifestivalen hanteras på detta olämpliga vis av anställda på en statlig TV-kanal som SVT. Det är låtskrivarna med artister som ska tävla och inte SVT. De har en tanke med sitt bidrag och hur det ska låta. Det ironiska i situationen är att det är SVT själva som obstruerar tävlingen och inte upphovsmännen och det är inget annat än en skam för de värderingar om yttrandefrihet och demokrati som Sverige står för. SVT säger till Expressen att ”det är vår tävling” men SVT ska representera svenska folket och jag är tämligen övertygad om att majoriteten av oss inte vill se SVT bete sig på detta viset. Inser de inte detta så bör inblandad ledning och personal utan tvekan bytas ut, alternativt att tävlingen överlåts till annan aktör där den kan hanteras på ett korrekt sätt.

SVT berövar nu svenska folket en låt som mycket möjligt hade en chans att ta sig till finalen i Oslo nästa år. Tack vare Expressen kan du nu dock själv lyssna på låten här.

Scroll to Top