Sveriges största musiktävling äger rum i Uddevalla

Uddevalla är i år platsen för den stora Riksfestivalen i Sveriges största och äldsta musiktävling, Musik Direkt. Kristi Himmelsfärdshelgen 13-15 maj kommer hundratalet unga musiker att ge konserter, jamma, gå på workshops, spela på stan och skaffa sig vänner, ibland för livet.

Musik Direkt har funnits i snart 25 år och har under åren sett tusentals unga talanger komma och gå. Många av landets största artister har en gång börjat i Musik Direkt, till exempel Malena Ernman, Laleh, José Gonzalez och Amanda Jenssen.

Musik Direkt arrangeras i alla län utom Värmland och via lokaluttagningar och länsfinaler tar sig de bästa till riksfinalen som alltid arrangeras under Kristi Himmelfärdshelgen någonstans i Sverige. Är man mellan 13 och 19 så får man vara med. Alla genrer är lika välkomna så här turas punkare, spelmän, singer/songwriters och klassiska pianister om att stå på scen.

I år är det alltså Uddevalla som står värd för Riksfestivalen. Två finaler torsdag-fredag och så stor galafinal på lördagen där priser i form av turnéer och festivalspelningar delas ut till 8-10 vinnare. Förutom konserterna väntar workshops av olika slag (ett om musiklivet med Jojje Wadenius), seminarier och gott om tillfällen att jamma och skaffa sig nya kompisar i det svenska musiklivet. 25 länsvinnare plus lokala och utländska gästband från Norge och Belgien kommer att vara på plats när det brakar loss.

Arrangerar gör KulturUngdom tillsammans med Uddevalla kommun och Rikskonserter. Medarrangörer är också Studiefrämjandet, Sensus och SV, som bidrar till finansieringen tillsammans med Västra Götalandsregionen och Gustaf B Thordéns stiftelse.

Mer info:
www.musikdirekt.com

Tävlande artister i Musik Direkts Riksfestival 2010:
Kantslag, Luleå
Sweet Seed, Umeå
Beatrice Aurore & The Make-Believe Mimers, Sollefteå/Kramfors
Frida Norberg, Östersund
Black Coffee Quintet, Gävle
Great Garb, Hedemora
Funking Skjorta, Tierp
The Drake Equation, Västerås
Factory Brains, Stockholm
Jenny Lysander, Ekerö
Isabella Persson Band, Katrineholm/Norrköping
Norbert med Vänner, Kumla
Here´s Johnny, Norrköping
Clara Klingenström, Ljugarn
Le Maine, Torsås
BST, Växjö
Amanda Selinder, Tranås
December, Kungälv
Selsius, Alingsås
The Naima Train, (Maria Nyström) Göteborg
Pantomim, Halmstad
Frank Sylvester, Karlskrona
Sara Vikström, Lund
Va!?, Veberöd
The Drive, Trelleborg

Scroll to Top