Sveriges största folkmusikfestival är tillbaka

Sveriges största folkmusikfestival firade I fjol 25 år och blickade tillbaka, nu börjar vi vårt nästa 25-årsintervall och blickar framåt! Korrö folkmusikfestival presenterar i år kanske det största programmet någonsin med särskilda satsningar på nordisk mångfald, ekologisk mat, förnyat festivalområde, solokonserter och dessutom en helt ny scen – Ung Scen! Korröfestivalen arrangeras av Musik I Syd. I år spelar bland annat ungerska The Moon And The Nightspirit som jag själv varmt rekommenderar. Deras debutalbum ”Of Dreams Forgotten And Fables Untold” var utan tvekan ett av 2005 års bästa och mest unika skivsläpp.

Nordisk Förankring
Som tidigare år så fortsätter Korröfestivalen att presentera nya och spännande grupper från våra nordiska grannländer. Denna nordiska satsning har blivit allt tydligare i festivalens profil och till årets festival kommer grupper och musiker från Danmark, Finland och Norge!

Solokonserter
I logen i år kommer det att bjudas tillfälle till att lyssna på hela solokonserter av etablerade musiker. Under en stund får man komma riktigt nära och möta artister och musiker på ett stillsamt och avskalat plan, bortom det bullrande festivallivet runt omkring.

Ung Scen
Ung scen är en helt ny satsning, där Korröfestivalen lyfter fram unga och nya folk- och världsmusikgrupper. Här ges möjlighet att lyssna på dem som kanske blir morgondagens folkmusikstjärnor! Genomförs med stöd från Kulturrådet.

Förnyat festivalområde
Korrö Hantverksby håller på att utvecklas genom ett stort projekt. Byn ska behålla sin charm men ändå möte framtiden och de många besökarna. En rad mindre ombyggnationer och renoveringar är planerade, liksom egna odlingar. Korrö ska också genom sina vattenfall bli självförsörjande på el och all mat som serveras skall vara ekologisk och närproducerad. Detta gör också att själva festivalområdet får en ansiktslyftning i år: ny scen, nytt sommarcafé, utveckling och förändring av befintliga scener, skapandet av ett mindre festivaltorg, live-tappning av Sveriges Radios direktsändningar från festivalen. Allt för att tillgodose så mångas önskningar och behov som möjligt och samtidigt bevara Korröfestivalens charm och intimitet – dess själ.

Uppdaterat på internet
Korröfestivalens hemsida görs just nu om – en piggare, enklare och mer levande sida. Besök oss gärna där och kolla in det senaste. På vår Myspace presenteras även musik och självklart finns vi även på Facebook. På Youtube hittar du klipp från tidigare år.

www.korrofestivalen.se
MySpace
Facebook
Youtube

Nedan följer våra första artister för 2010 (fler kommer i senare släpp):

Väsen
Olov Johansson, nyckelharpor, Mikael Marin, viola, Roger Tallroth, gitarr, bildar Väsen – en folkmusikensemble som lyckats sprida sin musik över hela världen. Tre fantastiska individuella musiker som hanterar sina akustiska instrument med stor känsla och kraft. På scen ger Väsen fritt spelrum åt fantasin och mellan låtarna bjuder de publiken och varandra på många skratt. Med hissnande virtuositet och flödande uppfinningsrikedom blir ingen konsert med Väsen den andra lik.

Väsen, sa någon, är en varm känsla i magen.
www.myspace.com/vasen

The Moon and the Nightspirit (HUN)
Spännande och spirituellt band från Ungern. Fantasy-klingande folkmusik från 2000-talet men med rötter långt tillbaka till ungerska legender och folksagor.
www.myspace.com/themoonandthenightspirit

Burdonfolk (UKR)
Korröfestivalen började en gång i tiden som bordunstämma och visst finns det fortfarande kvar en omisskännlig bordunådra på festivalen. I år kommer ett av de bästa östeuropeiska banden i den genren och framför traditionell musik från Ukraina, Ungern och Rumänien. Rituella sånger, gamla ballader och livliga danser i nya och fräcka arrangemang.
www.myspace.com/burdonfolk

Blatentsaine (FIN)
Blatentsaine är en finsk grupp, bestående av fyra kvinnor, som såg dagens ljus 2004 på Sibelius Akademien i Helsingfors. Elektrisk konsertkantele, flöjter, fiol och accordion skapar ett alldeles eget ljud och där låtarna är mestadels eget material, format av traditionell finsk och skandinavisk spelmansmusik.
www.myspace.com/blatentsaine

Erlend Viken & Aslak Opsahl Brimi (NO)
Två unga, men redan välmeriterade norrmän som släppte sin duoplatta våren 2009. Båda två är briljanta solister med riklig tradition i sitt spel men också med ett stort öra för det nyskapande och experimentella. Fina låtar och tätt samspel kommer att sätta hela logen i gungning på Korrö. På Folkelarm i Oslo 2009 vann de pris för bästa utgivning.
www.myspace.com/feleduo

Kvartet Traktor
Det är fem år sedan Kvartet Traktor äntrade och välte logen på Korröfestivalen så nu är ett efterlängtat återbesök här. Saxat från recensionen från Korrö-spelningen 2005: ”Det är tryck. Det är drag. Det är en traktor med breda däck som kör över allt och lämnar ingen oberörd. Och allt kommer på en gång. In i halva konserten är jag redan full av ljud och andfådd som om jag stått och hoppat och dansat i flera timmar.”
www.myspace.com/kvartettraktor

Navarra
Navarra består av fyra unga musiker från Göteborg som framför mestadels nykomponerat material. Musiken kretsar kring nordisk folkmusik, men influenserna spretar åt jazz, pop och klassiskt. Sättningen sång, piano, fiol och trummor, ger rum för både ömsinthet och intensitet, eftertänksamhet och skoningslöst sväng. Deras första gig på festivalen Midvinterton i vintras togs emot med stort jubel och långa applåder.
www.myspace.com/navarramusic

Olov Johansson, solokonsert nyckelharpa
Många räknar Olov Johansson som en av Sveriges främsta utövare på nyckelharpa. Med sitt briljanta solospel och som medlem i gruppen Väsen har han i hög grad medverkat till den positiva utveckling som nyckelharpspelet genomgått i Sverige under de senaste 20 åren.
www.myspace.com/olovjohansson

Petter Berndalen, solokonsert slagverk
Petter Berndalen är en banbrytande slagverkare. Djupt rotad i den svenska folkmusiken är han den första slagverkare i världen med examen i Svensk folkmusik. Efter 10 år musikaliska studier tog han 2008 masterexamen vid Kungl. Musikhögskolan i Stockholm. Petter framträder frekvent som soloartist samt med ett flertal band och projekt, både i Sverige och i övriga världen.
www.myspace.com/rhythmofsweden

Scroll to Top