Svenska staten råkar ut för YouTubes censur

Sverige är tydligen alltför öppensinnat för den internationella videotjänsten YouTube som sedan flera år ägs av sökjätten Google. Den nya reklamfilmen från Nationella Hivrådet togs bort bara några timmar efter det att den laddats upp på sajten. I filmen, som syftar till att visa på riskerna med oskyddat samlag, medverkar flera kända musiker såsom Lykke Li och Andreas Kleerup samt flera svenska skådespelare.

Kampanjens projektledare Karin Rågsjö tycker att YouTubes agerande är mycket märkligt och säger följande i en intervju med tidningen Resumé:

”Nu kommer vi försöka få igång en diskussion. Vem ska styra de sociala medierna? Ska vi alla agera som om vi levde i USA där de har en helt annan sexualmoral? Det blir väldigt konstigt. I förlängningen blir det som att vi sitter i Sverige och styrs av USA.”

Filmen är regisserad av Mikael Marcimain. Nationella Hivrådet är en del av Socialstyrelsen och det är alltså en statlig samhällsnyttig kampanj som nobbas av YouTube.

Detta är inte första gången som YouTube utövar censur. Vi rapporterade i slutet av april om att den brittiska sångerskan M.I.A. råkat ut för en liknande händelse och i januari förra året råkade det belgiska EBM-bandet Psy’Aviah också illa ut. Detta, tillsammans med moderbolaget Googles tidigare acceptans av den kinesiska statens censur, gör att man kan ifrågasätta hur fritt internet egentligen är med tanke på Googles enorma dominans.

Rulla till toppen