Svenska Marduk förbjuds att spela i Minsk

marduk-2012

Det framgångsrika svenska black metal-bandet Marduk från Norrköping har stoppats från att spela i Vitrysslands huvudstad Minsk nästa tisdag den 22 maj. Detta efter att en hög juridisk instans i landet har förbjudit bandet att uppträda.

”Bandet predikar Satanism, vilket inte har någonting att göra med konst. Detta är en skymf mot kristna värden, de predikar idéer om döden, om Tredje Riket”, sa myndighetens representant Pavel Radzivonaw till vitryska medier.

Fyra andra band som skulle uppträda med Marduk på Re:Public club i Minsk, bland dessa dödsmetallbanden Kataklysm från Kanada och polska Vader, tillåts spela men Radzivonaw varnade att även deras konserter kan stoppas om de bryter mot lagen.

Diktaturen Vitryssland har kritiserats hårt av EU vid flera tillfällen under de senaste åren, inte minst på grund av bristande rättssäkerhet och det faktum att de är det enda landet i Europa som tillämpar dödsstraff med flera hundra avrättningar under de senaste 20 åren. Trots detta har de fått tillåtelse att anordna hockey-VM år 2014.

Marduks spelning i Minsk skulle ha varit avslutningen på deras turné genom Ryssland där de spelat i en rad ryska storstäder såsom Irkutsk, Krasnojarsk, Jekaterinburg, Ufa och Moskva. Därefter bär det av till Nordamerika för en längre turné.

Den 30 maj släpper Marduk sitt tolfte studioalbum ”Souls For Belial” i Sverige genom Blooddawn Productions/Century Media Records.

Rulla till toppen