Svenska låtskrivare belönas med BMI Dance Award

Anoo Bhagavan
Anoo Bhagavan
Två av låtskrivarna bakom ”Cry For You”, som med September blivit en topp 10-hit i 15 länder, har för sina insatser belönats med det mycket prestigefyllda BMI Dance Award. De som får priset är Anoo Bhagavan och Niclas von der Burg, och utdelningen skedde nyligen under en ceremoni som BMI arrangerade på Dorchester Hotel i London. BMI är en motsvarighet till Stim i USA.

Anoo Bhagavan gick med i Stim 2001 och har sedan dess varit med och skrivit 242 verk, som finns registrerade i Stims verkregister. Niclas von der Burg blev Stimansluten 1986 och i verkregistret återfinns 192 verk som bär hans signum. Von der Burg och Bhagavan är mest kända som låtskrivare och producenter till just September, men har även samarbetat med Ace of Base och Alcazar för att nämna några. Sitt genombrott fick de som låtskrivare och producenter till svenska duon Lucky Twice som hade enorma framgångar i Spanien med ”Lucky” och det efterföljande platinasäljande albumet ”Young & Clever”.

– Svensk musik fortsätter att skörda internationella framgångar. Stim har ett av de mest avancerade systemen i världen för att hantera de upphovsrättsliga ersättningar som kommer musikskaparna till del när deras musik spelas runt om i världen, och vi står väl rustat för fortsatta internationella musikframgångar. Stim lyfter på hatten och säger ett stort grattis till Bhagavan och von der Burg i deras fortsatta musikskapande, säger Fredrik Lomäng, chef för Stims Medlemsservice.

Övriga pristagare på BMI London Awards var bl a Natasha Bedingfield, vars ”Pocketful of Sunshine” utsågs till Årets låt, samt 1960-talets superstjärna Donovan som belönades med BMI Icon Award. Hans största hits var ”Mello Yellow” och ”Sunshine Superman”. Andra som genom åren fått BMI Icon Award är bl a Bryan Ferry, Van Morrison och Ray Davies.

”Cry For You” har en tredje upphovsman, Jonas von der Burg, men då han inte representeras i USA av BMI är han heller inte med i bedömningsunderlaget för att kunna få en BMI Award.

Scroll to Top