Svenska kulturhuset i Paris kan läggas ner

kulturhuset-parisUtrikesdepartementet har nu offentligt bekräftat att de överväger att lägga ner det svenska kulturhuset i Paris, som ingår i Svenska institutet.
– Kulturhuset i Paris är ett skyltfönster för svensk kultur. Det är Sveriges enda kulturhus utomlands. Att stänga det vore en signal om kulturellt ointresse som jag inte tror att regeringen vill sända, säger Olle Wästberg, generaldirektör för Svenska institutet.

– Det finns två svenska utlandsverksamheter som huvudsakligen arbetar med kultur – generalkonsulatet i New York och kulturhuset i Paris. Att det är just dessa två som står på besparingslistan är märkligt. Utrikesdepartementet har ett förvaltningsanslag på 2100 miljoner kr. Besparingen av att lägga ner kulturhuset i Paris skulle bli 10 miljoner kr, säger Wästberg.

Svenska institutet i Paris besöktes förra året av 104 000 människor. Det pågår en omfattande verksamhet i huset med utställningar av konst och foto, filmvisningar, designshower, vetenskapsseminarier, svenskundervisning och mycket annat. Själva byggnaden är ett unikt palats från 1600-talet, med gästbostäder för svenska författare, konstnärer och forskare som arbetar med franska samarbeten.

– Den franska regeringen fäster stor vikt vid kultur och att Paris ska vara en kulturhuvudstad för världen, säger Olle Wästberg. Att i det läget stänga kulturhuset, kalla hem det svenska kulturrådet och blåsa av en mängd planerade aktiviteter skulle vara ett slag i ansiktet på Frankrike. Det vore en dålig start på det svenska EU-ordförandeskapet och jag tror Ewa Björling är en för klok minister för att vilja genomföra en sådan åtgärd.

Scroll to Top