Svensk progglegend avled i helgen

Det legendariska proggbandet Träd, Gräs och Stenars trummis Thomas Mera Gartz avled på söndagen efter ett hastigt insjuknande under lördagen. Han åkte in till akuten med frossa och feber men avled några timmar senare då hjärtat stannade.

Rockbandet Träd, Gräs och Stenar bildades 1969 och var ett av de stora namnen inom proggrörelsen i början av 70-talet men till skillnad från flertalet av kollegorna så saknade de en tydlig politisk inriktning.

Bandet upplöstes redan 1972 men de har återförenats vid flera tillfällen och under 2000-talet har de fått chansen att spela i bland annat Ryssland, USA och Japan. Bara för en månad sedan gav de en konsert i Malmö och hade precis börjat arbeta på en ny skiva.

I augusti 2010 avled bandets basist Torbjörn Abelli som sedan dess ersatts med Sigge Krantz.

Thomas Mera Gartz föddes 1944 i Essinge församling i Stockholm. Han blev 68 år gammal.

En av de sista liverecensionerna av bandet med Gartz

1 reaktion på ”Svensk progglegend avled i helgen”

  1. Det är en verkligt stor musikant, ljud- och musikmakare världen har gått miste om. Det är alltför sällsynt med pionjärer och revolutionärer som Thomas och låt hans påverkan och betydelse för musiken för alltid vara ihågkommen. För bara några dagar sedan fick jag möjligheten att föra en intervju med Thomas, något som minst sagt känns overkligt nu när denna stund kommit. För den som är intresserad finns intervjun att läsa på http://www.radioskugga.tumblr.com Intervjun är förmodligen Thomas sista ord i sammanhanget. Vila i frid Thomas Mera Gartz, du kommer att leva vidare hos oss genom din musik, ord och kärlek!

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen