Svensk hiphop till Bråvalla

Svensk hiphop har aldrig varit så populär som den är i dagsläget, nya intressanta talanger poppar upp dagligen och den nya svenska hiphopvågen är ett faktum. Till Bråvalla Festival välkomnar vi några av dagens starkast lysande namn inom genren – ”Sveriges största rap emcee” Ken Ring, heta duon Näääk & Nimo samt ganstarapkollektivet Kartellen.

Ken Ring är en dramatisk, ärlig och frispråkig rappare som varit med i gamet sedan genombrottsplattan Vägen tillbaka från 1999. Den största utvecklingen har kommit på senare år med skivor som Äntligen hemma, Hip Hop och framförallt, Akustiken med den omtalade låten Själen av en vän i spetsen. Vi har sett till att den svenska hiphop-legenden har fått extra mycket speltid för att visa upp hela sitt register och bjuda på en unik spelning – full av kontraster, ord från betongen och vassa beats.

Näääk & Nimo har genom åren byggt upp ett gediget rykte som leverantörer av dom giftigaste tracksen och en av landets pålitligaste liveakter. Med varsin soloproduktion från förra året, Näääks Mannen utan mask och Nimos Till slut, är Sveriges mest tillbakalutade hiphop-duo hetare än någonsin och redo att erövra festivalsommaren med sina stilrena rhymes och avskalade beats. Förra året bestod av ett intensivt turnerande och ett idogt jobb att lira sig bekanta med det nya materialet. Varma i kläderna och redo för rond två besöker de Bråvalla festival för en laddad spelning i sommar.

Kartellen har den optimala bakgrunden för att producera svensk gangstarap med tyngd och framförallt någonting som känns äkta. Musikkollektivet bildades 2008 i en fängelsebunker av Leo ”Kinesen” Gonzalez och Janne Babyface. Samma år gjorde Kartellen sitt första uppträdande som förband åt rap-legenden Ice Cube och eftersom Leo och Janne fortfarande satt i fängelset var det Sebbe Staxx och Kaka som var på plats. Kartellen hamnade i strålkastarljuset, blev den stora snackisen på hiphop-scenen och har sedan dess släppt flera uppmärksammade videos och låtar på YouTube som sammanlagt fått över 15 miljoner visningar till idag. Kartellen jämförs med legendariska och provokativa svenska pionjärer som Latin Kings och Ebba Grön, speciellt efter förra årets debutalbum Ånger & kamp som representerade en mer nyansrika sida av den omtalade gruppen.

Bråvalla Festival äger rum i Norrköping 27-29 juni 2013. Klara artister sedan tidigare är Rammstein, Green Day, Avicii, Frank Ocean, Volbeat, Mando Diao, Thåström, Armin van Buuren, In Flames, Takida, Stone Sour, Hoffmaestro, Bo Kaspers Orkester, Slagsmålsklubben, Timbuktu & Damn!, A Day To Remember, Johnossi, Dada Life, Eldkvarn, Kvelertak, OFWGKTA, Earl Sweatshirt, 2manydjs, White Lies, Bullet For My Valentine, Timbuktu & Damn!, Nicky Romero, Parkway Drive, Neurosis, Editors, Suuns, Rebecca & Fiona, Nause, Icona Pop, Lindsey Stirling, James McCartney mfl. Fler akter tillkommer.

Scroll to Top