Sunset Rubdown kommer snart till Sverige

sunset-rubdown

Sunset Rubdown är Wolf Parade-sångaren Spencer Krugs sidoprojekt. Det går lugnt säga att Spencer är en av de som jobbar hårdast i den kanadensiska indiescenen just nu och har därför blivit en centralgestalt inom den sena 00-talets intressantaste rockscen. Han är frontfigur i Wolf Parade, han bidrar sporadiskt till Frog Eyes musik, han är jämte Dan Bejar och Carey Mercer en av medlemmarna i den fragmentariska supergruppen Swan Lake. Och så har han sedan 2005 gett ut plattor under namnet Sunset Rubdown, ursprungligen ett sido- och soloprojekt, som framme vid sitt fjärde album.

I Sunset Rubdown får Spencer utlopp för sina mer experimentella låtar och ljudcollage. Musiken är djärvare, mer utstuderad och psykedeliskt bångstyrig än hos till exmepel Wolf Parade, än mer förkärlek för popharmonier i stället för progrocksymfonier. Senaste skivan ”Dragonslayer” släpptes i år och är en mini-opera som har många tempo och förändras hela tiden i många olika riktningar. Skivan går från Tori Amos frodiga pianotoner till indierock till polka till ”eighties left-field pop”, en mångfald av stilar som gör musiken både intressant och underhållande. Låtarna gränsar mellan beskrivande och poetiska och Spencer målar bilder av vunnen och förlorad kärleken genom ”modern day style fairy tales”. Detta är det mest intressanta som har hänt sedan Animal Collective, Of Montreal och Broken Social Scene. Band som lik Sunset Rubdown tidigt i karriären gjorde sig närmast otillgängliga för en bred publik, vilket antagligen var en förutsättning för dem att testa sina idéer i offentligheten. En kultpublik som känner sig exklusiv och utvald är mer tillåtande. Och Sunset Rubdown är nu redo för den breda massan.

Sunset Rubdown turnerar hela 2009 i Europa och Nord-Amerika. De är aktuella med nya skivan ”Dragonslayer” som släpptes 23 juni 2009 på Jagjaguwar.

DATUM
3 september – Malmö, Debaser Malmö
4 september – Göteborg, Parken
5 september – Stockholm, Strand/Svenska Musikklubben

BILJETTER
Stockholm. Inget förköp.
För övriga städer, se respektive spelställe.

HEMSIDOR
www.sunsetrubdown.net
www.myspace.com/absolutelysunset

Rulla till toppen