Sufjan Stevens till Sverige i maj

sufjan-stevens

Att endast beskriva Sufjan Stevens som en singer-songwriter är som förneka sig alla känsloförnimmelser utom en. Sufjan är en artist, en innerlig och varm musiker som är en mästare på att förmedla känslor i sin musik. Hans breda spann rör sig från extatisk glädje till den mest otröstliga av sorger. Det egentliga genombrottet kom med albumet Illinois som släpptes 2005, men för de inbitna och trogna fansen började hans fantastiska resa redan 2000 med debuten A Sun Came på det egna bolaget Asthmatic Kitty.

Efter att ha spenderat 2009-2010 kämpande mot en mystisk virusinfektion som påverkat hans centrala nervsystem är han nu tillbaka på benen. Ur de tunga sjukdomsmånaderna föddes först EP:n All Delighted People som nådde Billboardlistans 27:e plats enbart tack vare digitala downloads, och fullängdaren The Age of Adz som landade på en plats sju. Båda är annorlunda plattor där flera spår är längre än en kvart. Detta beror enligt Sufjan på den frustration som byggdes upp under hans konvalescentperiod då han inte kunde arbeta med musik.

Men visst kommer du ihåg när han spelade på Berns 2006? Hur magiskt det var, hur publiken sjöng med i varje ord, och hängde på Sufjans varje stavelse. Hur ljusen sänktes när han förärade oss förtroliga textrader, och hur hela lokalen exploderade i ljus när han sedan slet oss med in i glädjeruset. Där är Sufjans styrka. Han kan ta dig från den lägsta dalsänkan till den högsta bergstoppen på några få minuter. Och det, det är artisteri.

Age of Adz-turnén är inget undantag. Sufjan använder projektioner av den schizofrena konstnären Royal Robertsons (1936-1997) verk, som också pryder albumet, spelar ihop med musiken och hans egen förmåga att ta oss med på en känslomässig resa för att göra detta till en storslagen upplevelse utöver det vanliga.

Konsertdatum
03 maj – Stockholm, Cirkus

Mer information om Sufjan Stevens Sverige-spelning

Rulla till toppen