Streaplers släpper sitt femtionde album

Layout 1 (Page 1 - 2)50-årsjubilerande Streaplers är på gång med sitt femtionde album. Den 25 november släpps ”Ett år i taget” (Warner/Mariann) – som har siktet inställt mot 2059.

– Det är en svängig platta med framåtblick och framåtanda. Vi vill visa att vi inte är några såsiga gubbar utan att vi fortfarande kan rocka, slår sångaren och trumslagaren Kjetil Granli fast.

50 år på scenen och 50 album är förstås ett imponerande cv. Nya albumet spinner trådar både bakåt och framåt i tiden:

– Nu när vi fyller år kände vi att vi ville göra en jättebra Streaplersplatta med både nostalgi och framåtanda, säger Kjetil Granli.

Det är 15 nya låtar med Streaplers omisskännliga sound. Bland låtskrivarna märks stora dansbandslegendarer som Peter Grundström, Ulf Georgsson, Dan Stråhed och Gert Lengstrand.
Bandmedlemmarna Anders Larsson och Kjetil Granli ligger bakom nära hälften av låtarna. Två av de mest minnesvärda är balladerna ”Lyckohjulet” och ”Du finns hos mig”.

”Lyckohjulet” är en finstämd ballad med en välskriven text om att se tillbaka och känna tacksamhet över det liv man fått.

– En genuin Streaplers-ballad, beskriver Kjetil Granli.

Första singelsmakprovet är den Sven-Ingvars-doftande ”Direkt ifrån hjärtat”, skriven av Peter Grundström. Det typiska Streaplers-gunget känns igen, samtidigt som den riktar en stadig blick in i framtiden med sin lekfullhet och spelglädje.

– Det är en väldigt folklig och stark vers- och refräng-låt. Publiken kommer att känna igen sig, den är representativ för hur resten av plattan låter.

Ett antal väl valda coverlåtar kryddar nya plattan, som John D Loudermilks ”The Great Snowman” och ABBA-klassikern ”Fernando”.

– Det är en instrumental version där Göran Liljeblad spelar mandolin. Fast han lämnade bandet i maj är han i högsta grad delaktig i nya skivan, berättar Kjetil Granli.

Göran Liljeblad poserar även på det snygga skivomslaget och delar på gitarrspelandet med nye gitarristen Henrik Uhlin.

– Göran kunde inte ha fått någon bättre ersättare än Henrik. Hade han tackat nej hade Göran fått stanna ett tag till. Men Henrik har kommit in jättebra i bandet och verkligen tagit över med hedern i behåll.

För att få rätt känsla på omslaget lånade bandet en bil av en bilsamlande släkting till Kjetil Granli. Inspirationen till kostymerna hämtades från en riktigt gammal Streaplersplatta.

– Vi tog fram en skiva från 62-63 för att hitta rätt stuk.

På ”Ett år i taget” tolkar Streaplers också för första gången låtar av The Everly Brothers:

– De var ju stora när Streaplers drog igång, och vi kände att det var dags att göra nåt som kunde påminna om att vi har varit med så länge, säger Kjetil Granli.

Men den stora nostalgifesten utspelades i samband med den succéartade jubileumsshowen på Liseberg i Göteborg i våras. I juni sändes den i radio, och i vinter visas den i SVT och släpps på DVD. Jubileumsåret har varit ett enda långt segertåg för Streaplers.

– Jag har inte varit med om samma stämning och publiktryck som nu under mina nästan 20 år i bandet, säger Kjetil Granli.

Albumtiteln har sin egen bakgrund:

– ”Ett år i taget” var alltid vad Göran, Håkan och Lasse sa från start. De trodde ju aldrig att de skulle kunna leva på musiken!

Streaplers bildades i Kungälv 1959 och består av Håkan Liljeblad, Kenny Samuelsson, Kjetil Granli, Anders Larsson och Henrik Uhlin. Håkans bror Göran lämnade bandet i våras efter 50 år. Den tredje originalmedlemmen, keyboardisten och musikaliske motorn Lasse Larsson, stannade i Streaplers fram till kort före sin bortgång 2004. Efter drivor av hits och utmärkelser tillhör orkestern våra allra största dansband. 2005 utsågs de till Årets dansband i Guldklavengalan i Malung. ”Ett år i taget” är Streaplers 50:e album.

2 reaktioner på ”Streaplers släpper sitt femtionde album”

 1. Streaplers älskar jag
  Och flamingokvintetten
  Streaplers äger och dom är för bäst
  I hela världen Kenny är för bäst spela bra på gitarr
  Även kjetil med ur bäst är han och Henrik och håkan och Anders Larsson
  Är väldigt väldigt toppen killarna
  Älska streaplers

Kommentarer är stängda.

Scroll to Top