Streamade musiktjänster går starkt framåt

spotify-logo Första kvartalet 2010 användes streaming-tjänsterna av 2,5 miljoner svenskar. Framförallt har andelen unga kvinnor som använder streaming-tjänster ökat. Mellan 15-24 år är andelen tjejer lika stor som andelen killar när det gäller användning av streamingtjänster.

Jens Häger från undersökningsföretaget Mediavision, presenterade deras undersökning om fildelning och nedladdning på Förlagsexpo arrangerat av Stim. Undersökningen visar att till skillnad från annan nedladdning fortsätter musiknedladdningen att peka nedåt. En tydlig utveckling första kvartalet 2010 är att andelen som kombinerar streamingtjänster med nedladdning ökar medan andelen som enbart ägnar sig åt nedladdning kraftigt minskar. Detta är ett tecken på att nedladdning används som komplement om konsumenten inte hittar det som söks på Spotify.

Det är intressant att i undersökningen se en samverkande effekt av Ipred och bra lagliga alternativ, säger Susanne Bodin, Stims kommunikationschef. Bra lagliga tjänster medför att man lämnar sitt illegala beteende.

Mediavisions undersökning avser enbart privatmarknaden och bygger på 4 875 intervjuer som genomfördes första kvartalet 2010.

Scroll to Top