Stockholms första kulturnatt

kulturnatt-stockholmLördagen den 24 april bjuder Stockholms kulturliv på en av årets största kulturhändelser – Kulturnatt Stockholm. För första gången arrangeras en särskild kulturnatt i Stockholm.

Paris och Berlin har det! Nu ska Stockholm också få sin årliga kulturnatt som öppnar dörrarna och bjuder in stockholmarna att uppleva konst, teater, musik, dans, mat och dryck m.m. under en och samma kväll, säger kulturborgarrådet Madeleine Sjöstedt (FP).

Kulturnatt Stockholm börjar kl. 18:00 med en invigning på Raoul Wallenbergs torg i centrala Stockholm och fortsätter sedan till kl. 24:00 med mängder av kultur och festligheter runt om i staden. Ett 120-tal kulturarrangörer, exempelvis museer, teatrar, gallerier, biografer, bibliotek mm. håller sina dörrar öppna och bildar tillsammans Kulturnatt Stockholm.

Kulturnattskortet
Ett särskilt kulturnattskort som ger fri entré till alla medverkande ställen kommer att säljas för 150 kr. Med kulturnattskortet kan man också åka gratis på specialinsatta kulturnattsbussar och kulturnattsbåtar som tar besökarna till nattens olika destinationer med utgångspunkt från Nybroplan. Kulturnattskortet kommer att säljas via Ticnet från och med den 29 mars.

Under Kulturnatt Stockholm bidrar mer än 120 olika kulturarrangörer med programinnehåll. Här är några smakprov på vad som händer i Stockholm den 24 april:

Kulturhuset
På Kulturhuset arrangeras kvällsvisningar av utställningarna ”Känn dig själv”, ”Tokyo Stories” och ”TA PLATS”. I bottenvåningen på nya scenen Sergels torg 3 kan man under kvällen förvandla oljud till musik med LAVA eller längst upp i huset dansa argentinsk tango till midnatt. Det går också bra att låna en bok i läsesalongen, vila benen i Teaterbarens nya bar eller utforska Seriefestivalen SPX10 (Small Press Expo) som pågår i hela huset.

Moderna Dansteatern
Återöppnade Moderna Dansteatern bjuder på SU-ENs butohföreställning BLUSH som är en febrig dansföreställning i rödaste rött. I nya verksamheten ”VALVET underground” arrangeras en tributekväll till hårdrocken med Saga, Friðgeir, Halla och Nadja. Poser, riff och dist hela kvällen lång.

Bio Rio
Biografteatern Rio bjuder på kulturmix a la Rio med filmmingel, bar, regissörsamtal och livemusik. Det blir också Stockholmspremiär på ”Den Sjungande Korpen” en konsertdokumentär av Jonas Myrstrand med Freddie Wadlings besjälade sång – så långt ifrån ett kraxande man kan komma.

Dramaten sjunger
Dramaten sjunger i natten! 25 röster ni förut mest hört tala sjunger ut på Dramatens stora scen! Välkomna! 23.00-00.30 med efterföljande mingel.

Kungliga Operan
Kungliga Operan slår upp dörrarna under Kulturnatt Stockholm och bjuder bland mycket annat på utdrag av baletten Våroffer, operarepertoarens pärlor med solister, kör och Hovkapellet. Kom in bakom kulisserna och få inblick i Operans vardag. Njut av dans, sång och musik, mat och dryck, kostymprakt och spökvandringar.
Under kvällen ges som ordinarie föreställning baletterna Bolero/Les Noces/Våroffer, med start kl 18:00 (föreställningsbiljett krävs).

Allhelgonakyrkan
I Allhelgonakyrkan anordnar Kammarmusikens Vänner en konsert med den framstående norska stråkensemblen Engegårdkvartetten.

Museiparken
Etnografiska museet, Tekniska museet, Sjöhistoriska museet, Polismuseet och Riksidrottsmuseet bjuder in till en nattlig utflykt i Museiparken på Ladugårdsgärdet. Bland annat kan besökaren på Polismuseet träffa en nattlig polispatrull från Östermalmspolisen eller besöka Etnografiska museets magasin för en visning av mänskliga skelett.

Medelhavsmuseet
På Medelhavsmuseet blir det ”En natt på museet”. Museet släcks ner och besökaren bjuds med på en ficklampsvandring i bland mumier och tusenåriga kultplatser.

Rumänska kulturinstitutet
Rumänska kulturinstitutet visar ett nytt videoprojekt i institutets fönster det blir också performance på Skeppsbrokajen och ljudkonst med konstnärerna Oana Camilleri, Zhifei Yang och Yan Jun. Utställningen There Is No Alternative samt Herta Müller-rummet håller extraöppet under Kulturnatten. Programmet kryddas med rumänsk nutida musik och poesiuppläsningar utförda av Kammarensemblen samt poeterna Anna Hallberg och Sofia Stenström.

Orionteatern
På Orionteatern kommer det att vara release för boken ”vårt sätt att leva tillsammans kommer att ändras” redaktör Daniel Suhonen. Det är en samling texter med rödgröna visioner för ett annat samhälle. Det blir debatt om kultur politik och samhälle. Musik, poesi och fest.

Läs mer om kvällen/natten på: www.kulturnattstockholm.se.

Scroll to Top