Stim Music Expo lockade rekordpublik

Hur ser Sveriges ledande politiker på musikskaparnas förutsättningar? Vilka framtidsutsikter har de hetaste aktörerna på den digitala musikmarknaden?? Det var ett par av de frågor som ventilerades under det första Stim Music Expo som någonsin arrangerats. Det välbesökta eventet gick av stapeln måndag 5 oktober på Nalen.

Syftet med dagen var att sätta musikskapandet i fokus – denna kreativa process som faktiskt är kärnan och utgångspunkten för hela musikbranschens existens.

– Det har varit en fantastiskt lyckad dag, säger Susanne Bodin, Stims kommunikationschef. Vi har haft cirka 400 musikskapare och folk från musikbranschen här idag och det har varit mycket hög kvalitet på debatter och seminarier.

Dagens moderator var erfarna Petra Markgren Wangler, känd bland annat från SVT:s Kulturnytt. Först ut var en politikerdebatt med representanter från alla partier i kulturutskottet. Leif Pagrotsky (S), oppositionens talesman i kulturfrågor och tillika ledamot i Stims styrelse fastslog att de som arbetar ska åtnjuta frukterna av sitt arbete, det vill säga musikskaparna måste säkras ersättning för sitt skapande. På Petra Markgren Wanglers fråga om vad man kan göra för att reformera upphovsrätten svarade Pagrotsky att det ska inrättas en upphovsrättkommission som ska underlätta och medla mellan parterna i upphovsrättsfrågor. Cecilia Magnusson (M) menade att upphovsrätten måste anpassas till en global arena – musik har inga nationella gränser: ”Vi måste underlätta så att man kan verka som musikskapare i hela världen.”

I debatterna som följde diskuterades bland annat villkoren för den digitalt distribuerade musiken, hur musikskaparna i denna föränderliga bransch själva kan bygga sin karriär samt vad som är viktigt för att man som låtskrivare och artist ska lyckas utomlands. Panelerna bestod av erfarna musikskapare, förlag och branschfolk såsom Sung-Kyo Choi från Spotify, Ola Håkansson från Artist Company Ten, Gustaf Norén från Mando Diao och Daniel Johansson, forskare på KTH, som bland annat tyckte att Stim Music Expo var det bästa seminariet som genomförts i Sverige sen Access All Areas.

Stim Music Expo avrundades på kvällen med livemusik av Janne Schaffer, Mikael Rickfors, Baskery, Roxie 77 och Adam Tensta.

– Jag vill rikta ett stort tack till alla som ställde upp och gjorde det första Stim Music Expo till en dag full av insikter och delade erfarenheter, säger Susanne Bodin.

Scroll to Top