Stiko Per presenterar årets vandringsturné

Foto: Niclas Brunzell
Foto: Niclas Brunzell
Stiko Per presenterar årets Vandringsturné: Trondheim – Stockholm. I år går Stiko till förmån för SOS Barnbyar. Turnén startar i Trondheim 25 april och avslutas i Stockholm 2 juni.

Det tas i mycket nuförtiden. Det är långtradare med liveutrustning, scener som förvandlas till rymdstationer och videobudgetar för ett mindre lands sammanlagda BNP. Scenkostymer vars kostnad kunnat försörja en familj i tio år för något inslag som ses på TV i tio minuter.
Ur led är tiden, skulle man kunna säga.

Man måste inte göra så. Man kan göra som Stiko Per Larsson. Han går dit han ska. Gitarren på ryggen, likt en Rasmus på luffen för 2000-talet. Hittills har han gått sammanlagt 3000 km under sina vandringsturnéer. Det motsvarar en sträcka av Stockholm – Gibraltar. Det är en bit.

Det ena utesluter inte det andra. Det fina med dagens teknik är att den tar man med sig. Under Stikos vandringsturnéer livestreamas varje konsert på hans hemsida, totalt har det blivit över 150 stycken. Och via Facebook och Twitter får han kontakt med diverse vänligt folk som förser honom med husrum där inte annan logi finnes. Där önskar man också låtar, om man vill.

När man går mycket hinner man fundera en del. Som till exempel hur det är bevänt med det där med rättvisa, nuförtiden. Stiko växte upp i Hedens By strax söder om Leksand i Dalarna. Det är en liten by med runt hundra hushåll, vackert belägen vid skogens kant. Det vore synd att säga att någon led brist på någonting alls. I Ukraina finns det över hundratusen barn som saknar det mesta. Som växer upp så långt från idyllen i en trygg familj i en stuga vid skogskanten man kan komma.
I år går Stiko från Trondheim till Stockholm. Det är cirka 100 mil. Skulle han styra kosan söderut och gå 100 mil skulle han hamna i Ukraina. Plötsligt blev världen liten.

Årets vandring startar i Trondheim 25 april och avslutas i Stockholm 2 juni. Nytt för i år är Stikos samarbete med SOS Barnbyar. Allt Stiko lyckas samla in under sin turné går till dem, och till deras barnby i Brovary, utanför Kiev, i Ukraina. Det blir den traditionella hatten vid spelningarna, såklart, men man kan även skänka via sms eller direkt på insamlingshemsidan.

Om varför det blev just SOS Barnbyar säger Stiko:
När jag började rita kartorna för årets vandringsturné så saknade jag ett mål. Visst, jag skulle till ta mig an 100 mil från Trondheim till Stockholm med bara fötterna som hjälpmedel, men det var något som fattades. Ett större mål och ett starkare syfte. Jag kontaktade SOS Barnbyar och när de berättade om Brovary och om hur svårt familjerna och barnen har det i Ukraina så fann jag mitt syfte och mål. Hundra mil till Ukraina, lika långt som jag ska gå. Varje steg jag tar, varje sång jag sjunger gör jag för barnen i Ukraina och att om möjligt hjälpa dem till ett bättre liv.

Vill man se Stikos hela vandringsrutt i detalj kan man se den här, och hemsidan heter www.vandringsturnen.se.

Astrid Lindgren hade varit stolt.

Scroll to Top