Stiko Per Larsson önskar en god jul

stiko-per-larsson-sanger-vid-arets-slutEn julhälsning från Dalarna och Stiko Per Larsson – Sånger vid årets slut

Jag tyckte det var en fin titel, lagom pretentiös och som lämnar utrymme för tankeutsvävningar. Sånt som jag gillar så mycket.

När jag satte mig ner för att skriva ett par låtar som avhandlade jul och nyår så gick jag först tillbaka till barndomen och tonåren, för det var ju då man hade den här mystiken kring helgerna som starkast. Först julen som ju blandar isolering och gemenskap i samma långkok. Familjerna samlas, endast blodsband räknas när det är jul.

Julen har besjungits i ett otal sånger, så jag valde att förlägga min första, egna, julsång till en frusen sjö nånstans i mellansverige. ”Den obesegrade solens lag”, som min julsång heter, är en enkel historia om vänskap, kyla och ett hopp om att solen kommer tillbaka.

Sol Invictus, latin för just ”Den obesegrade solen”. Redan de gamla romarna kände till att just de här dagarna var inte bara de mörkaste, utan även den tid på året då solen föddes på nytt.

Och så måste man ju, när man får chansen, passa på att tolka den vackraste julsången av den alla. ”Oh Helga Natt”.

Efter julen kommer Nyår. Denna fantastiska, krampladdade och bombastiska högtid som alla har egna föreställningar om hur den firas bäst.

Jag minns nyårsaftonen 2003. Jag hade åkt till Dalarna över jul men drog tillbaka till min nya hemstad Stockholm under mellandagarna för att fira det nya året med vänner och bekanta. Jag hade en lägenhet på Skebokvarnsvägen i Högdalen med utsikt över Stockholms södra förorter. Ju närmare själva nyårsafton det blev så märkte jag att det var betydligt färre kamrater kvar i stan än jag trodde. Just det här året hade tydligen alla planer på att fira nyår utanför Stockholm, men det hade jag missat. Till slut, på nyårsafton när det sista återbudet kom, gick jag ner till närbutiken och köpte lite brysselkål och folköl. Jag firade in 2004 ensam på min balkong där i Högdalen, med Stockholms samlade fyrverkerier framför mina ögon och endast med mig själv som sällskap. Det var faktiskt inte alls så illa.

I slutet på varje år gillar jag att göra en liten sammanställning i huvudet. Vad har hänt, vad har jag klarat och vad har jag misslyckats med. Vilka människor man mött och vilka man tappat. Sen när det nya året börjar är det bara att åka med, låta tiden börja om, börja skriva nästa kapitel. Det finns alltid nya horisonter att sikta mot.

”Nyår -ett varv till” är en sång där jag försöker fånga allt det.

För att fira släppet av “Sånger vid årets slut” ger Stiko Per Larsson den 1 December kl 2100 en konsert på Scandic Grand Central Hotel i Stockholm.

Scroll to Top