Spotify omförhandlar avtal med majorbolagen

Den populära svenska musiktjänsten Spotify har ända sedan starten kämpat hårt för att kunna leverera vinstsiffror och trots det stora antalet användare så har de hittills förlorat mångmiljonbelopp. Detta är naturligtvis inte en hållbar situation i längden för företaget som de närmaste veckorna ska omförhandla sina licensavtal med skivbolagsjättarna Warner, Sony och Universal. Detta kan tyckas vara en ganska märklig förhandling då skivbolagen dessutom är delägare i Spotify alltsedan dag ett.

Spotifys intäkter har en ganska skev fördelning jämfört med många andra företag. 70 procent går nämligen direkt till skivbolagen. Därtill försvinner 20 procent till marknadsföringsåtgärder av olika slag. Endast 10 procent blir kvar till själva driften och utvecklingen av Spotify. Som om inte den svåra ekonomiska situationen vore svår nog så klagar dessutom många artister och mindre skivbolag på att de får alltför låga ersättningar från streamingtjänsten.

Förhandlingarna med de stora skivbolagen och vad som sker under resten av 2013 kan mycket väl bli direkt avgörande för Spotifys framtid. Några av konkurrenterna heter Google, Apple och Amazon – företag med mycket stora resurser.

Scroll to Top