Spotify och IFPI Sverige utser ”Årets innovatör”

innovator

Priset “Årets innovatör” delas ut av Spotify och IFPI Sverige. Priset tilldelas en artist eller ett band som sticker ut med sin kreativitet och sitt nytänkande. Priset upp­märk­sammar användningen av sociala och digitala medier och belönar kreativa samt originella kampanjer att främja sin musik och bygga relationer med sina fans.

För fjärde året i rad delar Spotify tillsammans med IFPI Sverige ut priset för “Årets innovatör” på Grammis. De fem nominerade till årets pris är: Britta Persson, Daniel Adams-Ray, Avicii, Veronica Maggio och The Fooo.

Förutom utmärkelsen tilldelas vinnaren en marknadsföringskampanj genom Spotify till ett värde av 200 000 kronor.

– Digitala och sociala medier är en oerhört viktig aspekt när det kommer till att sprida sin musik och knyta starka band med sin lyssnare. Därför väljer vi att hylla och belöna de artister och band som skapar originella och kreativa kampanjer, säger Sofie Grant, presschef på Spotify.

– För varje år ser vi ett tydligt samband mellan de digitala och sociala mediernas utveckling tillsammans med artisternas förmåga att finna nya och kreativa vägar att nå ut med sin musik och sitt budskap, säger Lisa Cronstedt, kommunikationsansvarig på IFPI Sverige och projektledare för Grammis

Från den 23 januari kan lyssnarna vara med och lägg sin röst på en av de fem nominerade som utfört den mest innovativa och kreativa kampanjen under det gångna året. Vinnaren presenteras och får motta priset under Grammis 14 den 19 februari på Cirkus i Stockholm.

Gå in och rösta på din favorit här.

Priset delas även ut Norge, Finland och Danmark: I samband med Spellemann i Norge, EMMA Gaala i Finland och DMA i Danmark.

De nominerade:

Britta Persson
”If I was a band my name would be Forevers” är titeln på Britta Perssons fjärde album. Lyssnarna räknas som fullvärdiga bandmedlemmar i Forevers och vid skivsläppet involverade Britta Persson sina fans ytterligare genom en digital skattjakt. Genom att svara på ett antal frågor gav de rätta svaren en kod som när den skrevs in i Spotify ledde till ett ljudspår, där Britta gav instruktioner om hur lyssnarna kunde vinna exklusiva biljetter till hennes intima releasefest.

Daniel Adams-Ray
Daniel Adams-Ray introducerade albumet ”Innan vi suddas ut” genom att just sudda ut sin musik. Innan den officiella albumreleasen kunde fans lyssna på tre låtar under tre dagar på tre svenska mediers hemsidor. Där låg också en exklusiv video till varje låt och nedräkning till när låten skulle försvinna igen. Idén fångar temat av rörelse och förändring som albumet kretsar kring.

Avicii
Med 13 000 ljudklipp från fler än 4 000 personer spridda över 140 länder lyckades Avicii och hans fans skapa världens största globala musiksamarbete. Av de inskickade bidragen valde Avicii ut ett antal och skapade låten ”X You”, som sedermera sålde platinum. Kampanjen visar hur dagens teknik kan koppla samman fans världen och flytta gränser som tidigare har ramat in musikindustrin.

Veronica Maggio
För att lansera sitt senaste album ”Handen i fickan fast jag bryr mig” valde Veronica Maggio att ge strålkastarljus åt varje enskild låt. Under en vecka innan albumets officiella release släppte hon två spår om dagen och uppmanade sina fans att följa en specifik spellista för att få meddelanden när nya låtarna fanns tillgängliga. Tillsammans med en stor nyhetssajt och genom sina sociala kanaler berättade Maggio historien bakom varje låt som ackom­pan­jerades av unika omslagsbilder.

The Fooo
The Fooos filosofi är att vara tillgängliga för sina fans, som får vara med och bestämma var gruppen ska uppträda härnäst. Köpcentrum, gator och torg blir till scener där ingen åldersgräns eller biljettsumma begränsar publiken, och uppträdandena filmas och sprids sedan på sociala medier. The Fooo är inte upphöjda idoler som är omöjliga att nå, de gör fansen delaktiga i sin karriär. Tre och en halv miljoner visningar på gruppens YouTube-kanal visar att lojaliteten är besvarad.

Scroll to Top