Spelmusikens framfart

Om en film hade saknat musik hade det inte varit mycket till film. Musiken behövs för att ge filmen ett djup och är med och förstärker händelserna och bygger upp stämningen. Samma sak gäller med spel. 

(”Music Tag Game.” (CC BY-ND 2.0) av mandyxclear.)

Spelmusikens utveckling har varit enorm och den har gått från de monotona ljuden i de tidiga arkadspelen till att inkludera klassiska stycken inspelade av filharmoniska orkestrar. Nu är soundtrack till datorspel några av de mest spelade låtarna på Spotify och iTunes, och det hålls hela konserter med enbart musik hämtad från spelens värld. 

Monotona ljud till klassiska stycken

I dag har de flesta spelstudios och spelföretag särskilda ljud- och musikavdelningar med anställda musiker och kompositörer. Så såg verkligheten inte ut om man tittar bortom 2000-talet. Musiken som användes i de tidiga spelen, och som sedermera kom att utvecklas till dagens blip-blop musik, skapades ofta av programmerarna själva. Det fanns heller ingen särskild baktanke med varför musiken lät som den gjorde eller varför den började att spelas vid vissa tillfällen. Det var heller inte ovanligt att samma låt kördes i en loop genom hela spelet. 

Sedan 2000 har musikutvecklingen för spel gått snabbt. Inte nog med att ljudkorten blev så pass bra att man kunde spela upp musik och ljud i biokvalitet, det öppnades en helt ny marknad för kompositörerna och artisterna. Till skillnad från filmmusik som ska täcka en tidsintervall på mellan 90-120 minuter ska musiken i ett spel kunna täcka en intervall på ca. 60 timmar. Det har skapat helt nya grunder att jobba på, eftersom flera spel kan ta olika svängar beroende på valen spelaren gör.

Artisterna ser fördelarna 

I och med spelbranschens framfart och att spelarna gärna vill ha kvalitativ och bra musik till spelen har flera artister och band gett sin in i marknaden. Inte nog med att de producerar musik specifikt till spelen, som Trent Reznor gjorde för spelserien Quake. De skapar också egna spel. Guns N’ Roses, som är kända för att ständigt utöka sitt varumärke bortom musiken, har tillsammans med spelleverantören NetEnt utvecklat ett helt spel ackompanjerat med deras musik och attribut. Samma spelutvecklare har även tagit fram ett spel baserat på Jimi Hendrix musik, och de är omåttligt populära bland musikälskare.

Musikutbudet är större än så, och Vinnarum online casino har i det varierade utbudet med spelautomater och bordsspel andra musikinspirerade spel, som Mild Rockers och Panama Rock. Dessa spel kan spelas säkert både på datorn och i mobilen genom ett och samma användarkonto. Plattformen är även godkänd enligt de nya kraven från den svenska Spelinspektionen. 

(”Guns N’ Roses – Appetite For Destruction” (CC BY 2.0) av MrBlueGenes.)

Spellistor

Samtidigt som det finns spel som har fantastisk musik i sig är det många spelare om föredrar att köra särskilda spellistor, från exempelvis Spotify, när de spelar. Här hittar man stora variationer. Inte nog med att det finns spellistor med musik från spel, det finns också spellistor med låtar som kan passa olika typer av spel – och här kan det variera från klassisk hiphop till glamrock. Valet av musik beror på spelet. Ett par timmar framför Super Mario Bros kanske passar bra till glad nutidspop, medan en episk LoL-match passar bättre med metal-toner.

Scroll to Top