Spelmusik på Stockholms konserthus

japansk-dataspelsmusik-2009I juni 2006 väckte Kungliga Filharmonikerna stort uppseende genom att etablera spelmusik på repertoaren.

Tisdag 4 augusti 2009 kl 20.00
Stockholms Konserthus

Världspremiär för liveframföranden av Yoko Shimomuras nyorkestrerade musik till Legend of Mana och Kingdom Hearts. Skandinavienpremiär för en symfonisk exposé av tyske ikonen Chris Hülsbecks musik. När Kungliga Filharmonikerna presenterar sin fjärde spelmusikproduktion blir det ett dubbelporträtt av två av spelmusikvärldens mest etablerade tonsättare – denna gång med musiken helt i fokus, utan skärmar. Som dirigent återkommer ännu en gång Arnie Roth.

Japanska Yoko Shimomura (född 1967) är med en redan 20-årig karriär en av de mest framstående spelmusiktonsättarna. Vid sidan av den största framgången; musiken till Kingdom Hearts-spelen från 2002 och framåt, räknas Legend of Mana och Street Fighter II till hennes främsta soundtrack. Hon har också skrivit musik till Final Fantasy Versus XIII. I mars 2008 kom samlings-cd:n Drammatica, med ett urval av Shimomuras musik i helt nya orkesterarrangemang. Stockholmskonserten blir livepremiären för musiken från Drammatica.

På programmet står bland annat The Other Promise och Destati från Kingdom Hearts-serien samt Title Theme och Hometown Domina från Legend of Mana.

Tyske Chris Hülsbeck (född 1968) är Europas mest framgångsrika spelmusiktonsättare, även han väletablerad med över 70 spelmusiktitlar. Flera av hans soundtrack till Commodore 64-spel har idag kultstatus som ”klassiker”, framförallt musiken till Great Giana Sisters. Andra tunga spel är Turrican-serien, X-Out och Apidya II. Vid Stockholmskonserten presenteras delar av det program som spelades i Köln förra sommaren med stor framgång.

Båda tonsättarna har varit med och skapat konsertprogrammet, och båda kommer att närvara vid Stockholmskonserten.

PLAY! A Video Game Symphony rönte ett mycket starkt gensvar från en ung publik och visade på ett enormt intresse för en genre som hittills inte hörts ofta på konserthusen. Ett år senare gjordes en uppföljare till PLAY! – denna gång med två konserter. I december 2007 stod Kungliga Filharmonikerna för världspremiären av konserten Distant Worlds: Music from Final Fantasy, med tonsättaren Nobuo Uematsu närvarande och tillresande fans från hela världen. Musiken spelades in på en cd med samma namn, som släpptes i samband med konserten. Cd:n är för närvarande den bästsäljande spelmusikcd:n i Japan där den inledningsvis sålde 5 000 exemplar på två dagar i januari.

Scroll to Top