Spanska rytmer från EMI

balearic-blend30 april kommer de första fyra volymerna i en svenskproducerad digital samlingsserie: BALEARIC.

Balearic Pop, Balearic Prog, Balearic Ambient och Balearic Blend.

Här återfinner vi så vitt skilda artister som Belouis Some, Eloy, Soft Machine, Propaganda, Steve Hillage, Roxy Music, Sheena Easton, Solar Plexus, Björn Olsson, Japan och Marcos Valle.

Ett typiskt exempel på en låt som har den ”baleariska känslan”, och fungerar perfekt i rätt sammanhang är Penguin Café Orchestras ”Music For A Found Harmonium”, spelad mycket av bl.a. José Padilla, DJ på Café del Mar och chill-outmusikens fader. Låten har inga beats och är snarast klassisk musik, men ändå dansade publiken till den på samma sätt som man dansade till tidig house.

Samlingarna släpps för världen där möjligt. Några spår har fått plockas bort av rättighetsskäl men här återfinns många av de låtar som spelades på de klassiska klubbarna på Ibiza och i England på 80- och 90-talet! Begreppet Balearic lever och frodas än idag, och mycket av innehållet på de nya samlingarna spelas flitigt i barer och på klubbar i Balearisk anda runt om i världen.

”Det har varit en ynnest att få gå igenom EMI’s fantastiska katalog och sätta ihop dessa samlingar som är både breda och smala på samma gång. Ett riktigt hjärteprojekt!”, säger Jens Peterson Hällefors (Music supervisor/DJ, Get Larry on the phone), som ligger bakom projektet tillsammans med Fredrik Johansson (VP Catalogue, EMI Music Nordic).

”Jag har gått igenom spellistor från klubbar som Amnesia, Es Paradis, Café Mambo, Shoom och Spectrum och också adderat låtar som jag tycker har samma känsla” fortsätter Jens. ”Balearic är inte en musikstil, utan mera en känsla och ett sammanhang”.

Mer om Balearic:
I början av 80-talet hade DJ’s på Ibizas utomhusklubbar långa arbetspass och spelade de flesta dagarna i veckan. Den begränsade tillgången till skivor på ön gjorde att de inte bara kunde hålla sig till en specifik genre, utan var tvungna att spela väldigt varierat för att få musiken de hade att tillgå att räcka till. Det som knöt ihop den varierade musikmixen var att den var dansant och hade en speciell känsla.

Engelska soul-DJ’s som semestrade på Ibiza uppmärksammade ”den baleariska känslan” när de fick höra såväl rena poplåtar som mer elektronisk, experimentell och industriell musik på klubbarna. Britterna gillade konceptet och började blanda genrer för att skapa samma känsla på sina egna klubbar. De kallade det Balearic.

Under 2012 släpps ytterligare åtta titlar i samlingsserien; Balearic Disco, Balearic Rock, Balearic Reggae, Balearic World, Balearic House, Balearic Leftfield, Balearic Electronic och Balearic Soft Rock.

Provyssna själv på Spotify eller Wimp.

Rulla till toppen