Social Distortion till West Coast Riot i sommar

social-distortion-2004

Nykomlingen West Coast Riot gjorde dundersuccé när den under en oförglömlig junidag förra året skakade liv i den gamla bananpiren i Göteborg med hjälp av 17 band och närmare 11 000 besökare. En renodlad punk/hardcore-festival som bevisligen fyllde ett tomrum bland sommarens gedigna utbud och lockade publik från hela Skandinavien för att se NOFX, Bad Religion, Millencolin, Flogging Molly och många fler.

Den 25 juni är det dags för andra upplagan av West Coast Riot och som ett av de första banden presenterar vi idag punklegenderna Social Distortion som gör sin första spelning i Sverige på över 10 år! Detta tillsammans med flera andra pärlor som New Yorks hjältar i Sick Of It All och svenska kronjuvelen Raised Fist.

West Coast Riot är med andra ord här för att stanna!

Biljetterna till West Coast Riot släpps den 26 februari kl. 09.00. För information om biljetter och biljettpris, se www.westcoastriot.se.

KLARA ARTISTER
Social Distortion (US)
Sick Of It All (US)
Raised Fist (S)
The Bouncing Souls (US)
The Living End (AU)
Parkway Drive (AU)

Fler artister tillkommer.

www.westcoastriot.se

——————————————-

Social Distortion (US)

Trots sitt genom åren brutala leverne, är Social Distortion i hög grad levande. Levande legender. Åtminstone för den andra generationens amerikanska punkvåg som tog över världen under 80-talet, där bandet definitivt var ett av de hårdast styrande och allra mest intressanta.

Historien börjar i Orange County 1979, då en 17-årig Mike Ness tillsammans med några vänner började spela, inspirerade av bland annat Sex Pistols och Ramones. Två av medlemmarna försvann snart och bildade The Adolescents, medan Social Distortion skivdebuterade med ”Mommy’s Little Monster” 1983. Samtidigt som bandet började turnera över USA och uppmärksammas, sjönk Mike Ness allt djupare i ett heroinberoende som bara eskalerade och snart ledde till fängelsevistelser och avhopp i bandet.

Efter att ha lämnat rehab i mitten av 80-talet, rekryterade Ness ett par nya medlemmar och spelade in uppföljaren ”Prison Bound”, fem år efter debuten. Det stora genombrottet skulle dock dröja ytterligare två år med det självbetitlade tredje albumet. Plattan som bland annat innehöll ”Story Of My Life”, ”Ball And Chain” och Johnny Cash-covern “Ring Of Fire” gjorde bandet till ett internationellt erkänt band.

Social Distortion är ett utan tvekan ett sällsynt band på de svenska scenerna, men måttlöst efterlängtade. För första gången på över tio år i Sverige besöker de i sommar West Coast Riot!

www.myspace.com/socialdistortion

——————————————-

Sick Of It All (US)

Som en av hörnstenarna i New Yorks hardcorescen är Sick Of It All också ett av de få som fortfarande är enastående vitala och som sent kommer att falla.

Det är i mitten av 80-talets Queens som bröderna Lou and Pete Koller blir skyldiga till bandets uppkomst. De börjar spela på CBGB’s på söndagseftermiddagarna och det dröjer inte länge innan det blir ett namn i New Yorks hardcore-kretsar, vilket också leder till en vinylsjua på Revelation Records. 1989 albumdebuterade de med ”Blood, Sweat And No Tears”. En kultskiva med 19 låtar, där så gott som alla klockar under två minuter och där samtliga är klassiker.

När de för ett par år sedan firade 20 år som band passade de på at släppa sitt nionde album och ett av de hittills tyngsta – ”Death To Tyrants”. Just nu arbetar de med en ny platta som är planerad att släppas senare i år.

www.myspace.com/sickofitallny

——————————————-

Raised Fist (S)

Alltid lika fruktade och som hela tiden gått från klarhet till klarhet, både live och på skiva. Sällsynt nog har de genom åren bara vuxit som band, samtidigt som de hållit sig relevanta och intressanta, mycket tack vare sin vilja att utvecklas och ständigt utmana sig själva.

Födda ur den gamla skolans hardcore, med influenser som Gorilla Biscuits och Youth of Today, har Raised Fist sedan starten 1993 blivit ett av de mest respekterade svenska banden inom genren. Och som idag faktiskt saknar motstycke i Sverige.

Med 2006 års album ”Sound of the Republic” satte Luleåbandet, med hjälp av producenten Daniel Bergstrand (In Flames, Meshuggah etc) en milstolpe – inte bara i sin egen karriär, utan även för Europas hardcore-scen i stort. Ett bevis på att de aldrig slutar röra sig mot något ännu större.

www.myspace.com/raisedfist

——————————————-

The Bouncing Souls (US)

Med över 20 år tillsammans och heltidsturnerande sedan 1995, har detta punkband förmodligen flygtimmar i närheten av en genomsnittlig pilot. Från suspekta barer ute på den amerikanska vischan till Wembley Stadium tillsammans med Green Day.

New Jersey-bandet tillbringade sin första tid tillsammans med att frenetiskt leta efter ett bolag att arbeta med, men de hela slutade med att de istället startade ett eget. I sann DIY-anda släppte de sin första platta “The Good, the Bad & the Argyle” på Chunksaah Records. Ett skivbolag som sedermera kommit att släppa plattor med band som Mighty Mighty Bosstones och Strike Anywhere.

1997 skrev Bouncing Soul kontrakt med Epitaph som sedan dess är deras hem. Senaste skivan “The Gold Record” släpptes för ett par år sedan och i samband med de gjorde de sex utsålda spelningar på The Knitting Factory i New York. De tillbringade även hela sommaren Warped-turnéns huvudscen genom hela Nordamerika.

www.myspace.com/bouncingsouls

——————————————-

The Living End (AU)

Melbourne-bandet Living End fick en drömstart på karriären när de släppte sin första platta 1998. Deras punkrock attraherade hemmapubliken till den grad att skivan inte bara gick rakt in på topplistans förstaplats, utan också sålde platina fem gånger om. Med andra ord en av de bäst sålda debutplattorna någonsin i Australien.

På nya skivan ”White Noise” som släpps här i vår, har de samarbetat med producenten John Agnello som tidigare jobbat med band som Sonic Youth, Dinosaur Jr. och Turbonegro. Uppdragsbeskrivningen gick ut på att bevara och spegla bandets energi och attackkänsla på skiva. Ett uppdrag som alla parter lyckats utföra med bravur.

www.myspace.com/thelivingend

——————————————-

Parkway Drive (AU)

Byron Bay var fram till för några år sedan enbart känt som en av Australiens mest idylliska stränder, med hippies, backpackers och palmer. Sedan 2003 även för metalcore, tack vare Parkway Drive.

Bandet orsakade helt oväntat storm i hemlandet med tidningsframsidor och utsålda turnéer efter skivan “Killing With A Smile”. De fick även internationellt fäste efter Epitaph signade dem och släppte albumet utanför
Australien.

Uppföljaren ”Horizons” producerades, precis som debuten, av Adam Dutkiewicz från Killswitch Engage. En platta där bandet reser mellan olika ytterligheter av klassisk hardcore och svenskdoftande death metal.

www.myspace.com/parkwaydrive

——————————————-

Biljettinfo:

Biljetterna släpps den 26 februari kl. 09.00. För information om biljetter och biljettpris, se www.westcoastriot.se.

1 reaktion på ”Social Distortion till West Coast Riot i sommar”

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen