Snart dags för The Gothenburg Sound

Det är få städer som kan stoltsera med att ha givit upphov till en musikgenre. Seattle kan göra det. Och Liverpool med sitt Merseybeat. Några till går att komma på, men Göteborg är med i en liten och exklusiv klubb. Gothenburg Sound är musikstilen som tagit Göteborg ut i världen.

Under en kort tid i början av 1990-talet lades grunden till Gothenburg Sound, som sedermera blivit en av de mest framgångsrika hårdrocksstilarna någonsin. På småklubbar och i replokaler runt om i Göteborg spelade unga band vars medlemmar idag återfinns i världsnamn som In Flames, At the gates, Hammerfall, Dark Tranquillity, Evergrey, Dream Evil och Tiamat, och inte många utanför de innersta kretsarna förstod vad som höll på att hända.

Flera av banden kom från områdena kring Billdal söder om Göteborg, men även på andra ställen frodades musiken. Man arrangerade spelningar på den lilla klubben Valvet på Första Långgatan som mer och mer utkristalliserades som scenens
epicentrum. Skivor och demokassetter inhandlades på skivaffären Dolores som på den tiden låg på Engelbrektsgatan.Alla kände alla i en undergroundrörelse som få var med om, men där man verkligen brann för musiken. Några enstaka spelningar som satte stort avtryck var till exempel när Septic Broiler (som senare bytte namn till Dark Tranquillity) och Desecrator (som senare blev Ceremonial Oath) spelade tillsammans på Valvet i oktober 1990 eller den stora
galan på Gamlestadens Medborgarhus hösten 1992 med band som Caedes, Dark Tranquillity och Ceremonial Oath. Idag är begreppet Gothenburg Sound etablerat och att som hårdrocksband komma härifrån är ett kvalitetsmärke som inger respekt. Ingen stad i hela världen av Göteborgs storlek har så många framgångsrika metalband. Artister från alla hörn av världen säger sig vara inspirerade av den speciella göteborgsstilen.

Det finns en uppsjö av nyare amerikanska band som uppger göteborgssoundet som sin inspirationskälla, och detta har ytterligare spridit ryktet om vår stads storhet. Nu är det dags att hylla den här genren och inte minst personerna bakom framgången.

I januari 2013 arrangeras för första gången festivalen ”Gothenburg Sound”. Två dagars festival på Trädgårn med två scener är planen. Band som ett eller annat sätt kan förknippas med Gothenburg Sound kommer att spela, och DJs från kända band kommer att underhålla mellan konserterna. Hela staden kommer att leva upp under det här evenemanget. Restauranger som 2112 kommer att ha Gothenburg Sound-specialer, våra utvalda hotell kommer att spela hårdrock i sina barer och andra utrymmen, stadens gator smyckas med banér, Röhsska museet visar utställning med genrens estetik mm.

Detta blir evenemanget för alla som var med och vill minnas men kanske ännu mer för de som inte var med och vill uppleva göteborgsk hårdrocks guldålder så här i efterhand.

Gothenburg Sound Festival arrangeras av PK Musik, Triffid Productions, Strömblad Ekonomi och In Flames med stöd av Göteborg & Co.

GOTHENBURG SOUND FESTIVAL, Trädgårn 4/5 januari, Göteborg.
CEREMONIAL OATH (återuppstår under festivalen med medlemmar från bla In Flames, Hammerfall etc) DEATHDESTRUCTION, DREAM EVIL, ENGEL, GARDENIAN, MINORA, NIGHTRAGE, THE RESISTANCE, DEALS DEATH

http://gothenburgsound.com/

Rulla till toppen